Борис Джонсън отново ще поиска предсрочни избори

07:50, 28 окт 19 / Свят 25 1743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън ще се опита в понеделник отново да свика предсрочни избори, докато лидерите на ЕС се подготвят да подкрепят поредното забавяне на Brexit, само дни преди крайния срок за напускане, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Джонсън беше принуден да се откаже от обещанието си да напусне Европейския съюз на 31-ви октомври, след като депутатите гласуваха той да поиска повече време, докато те обсъждат условията за развод, които той постигна с Брюксел.

Посланиците на ЕС ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят искането му за забавяне на Brexit до 31-ви януари. Планът ще позволи на Великобритания да излезе от ЕС по-рано, ако парламентът ратифицира споразумението за напускане, казаха източници от Брюксел .

Държавите-членки вече са приели принципно забавяне, за да избегнат риска от срив и безредици, но някои държави, най-вече Франция, поставят под въпрос колко време трябва да бъде отлагането.

По-късно в понеделник Джонсън ще поиска Камарата на общините да гласува за предсрочни избори, които той иска да насрочи на 12 декември - след като депутатите имат време да ратифицират сделката за Brexit.

Той вероятно отново ще претърпи поражение, както и при двата си предишни призива за избори. Джонсън се нуждае от подкрепата на две трети от 650-те депутати, но няма дори обикновено мнозинство, пише агенцията.

Лейбъристката партия не харесва сделката на Джонсън за Brexit и заявява, че няма да подкрепи избори, докато заплахата му да напусне ЕС без никаква сделка не бъде премахната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама