ЦИК: Първият тур на местния вот протече нормално и без съществени нарушения

17:40, 28 окт 19 25 3491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Към момента въз основа на 90,93% от протоколите, можем да кажем, че избирателната активност във всичките видове избори, а именно по отношение на общински съветници, кметове на община, кметове на кметства е над 50%'', това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщи БГНЕС.

Единствено в изборите за кметове на районни активността е под 50%, но общо, избирателната активност като средна стойност е над 50%, приблизително около 51%.

Акцент на деня: Кои са отличниците на първи тур?

Александър Андреев припомни, че в сравнение с избирателната активност през 2015 г., но върху 100% от обработените протоколи, активността е била 53,60%.

„Тоест и тук можем да говорим за една съпоставимост и тенденция на приблизително еднакви проценти на участие на българските избиратели в местните избори”, посочи Андреев.

В момента остават близо 13 общински избирателни комисии, по отношение на които трябва да бъдат докрай обработени данните от секционните избирателни протоколи.

„След което вече ще могат да бъдат обявени и на 100% данните от протоколите на секционните избирателни комисии. Тоест, общинските избирателни комисии ще могат и да приемат окончателните решения във връзка с отчитането на резултатите“, обясни Андреев.

Засега в ЦИК са пристигнали 87 общински избирателни комисии, за да предадат своите протоколи и решения, заедно с протоколите на секционните избирателни комисии.

„Процесът по приемането на изборните книжа и материали в общинските избирателни комисии навсякъде протече в днешния ден до момента нормално, включително може да кажем, че и в София ОИК-Столична в днешния ден ще приеме изцяло всички протоколи от над 1600 секции от секционните избирателни комисии”, каза Андреев.

Заключението на ЦИК в деня след вота е, че първият тур на изборите за местна власт в цялата страната е протекъл нормално и без съществени нарушения.

ЦИК: Обработването на протоколите върви нормално

„Нашата оценка е, че организацията в рамките на тези избори беше на много по-високо и много по-добро ниво. В тази връзка ЦИК предприе всички необходими действия, така че случаите, в които е имало забавяне или хаос в предходни избори да не се повтори”, заяви Андреев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама