ЦИК обявява резултатите от изборите до края на деня

08:08, 29 окт 19 / ИЗБОРИ 2019 25 1275 Topnovini

Публикувано в 7:33 Обновено в 8:08

 

По Закон до 20.00 часа днес Централната избирателна комисия трябва да оповести официалните резултати от първи тур на изборите за местна власт. Междинни данни сочат, че избирателната активност на първия тур е близо 51%.

Вече 125 ОИК са си предали протоколите в ЦИК. Това, което е ясно до момента - в 9 областни града има избран кмет на първи тур. В 8 от тях победители са кандидатите на ГЕРБ, а в 1 - на ДПС. Очаква се в неделя в 18 областни града да има втори тур.

Градовете, в които в неделя няма да има втори тур, са Враца - Калин Каменов, Монтана - Златко Живков, Стара Загора - Живко Тодоров, Бургас - Димитър Николов, Велико Търново - Даниел Панов, Габрово - Таня Христова, Кюстендил - Петър Паунов, Кърджали - Хасан Азис, Хасково - Станислав Дечев.

"Тези избори бяха организирани добре. Работата, която имаше да се свърши в тези сложни избори, беше добре подготвена", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ. Той даде висока оценка на работата на ЦИК и на изборната администрация.

"Към вчерашния ден бяха въведени на 100% всички протоколи. В момента се приети 182 Общински избирателни комисии. Очакваме София всеки момент да пристигне в ЦИК, за да може да бъдат приети протоколите. Към момента бих се въздържал от даване на някакви данни по отношение на това как вървят в големите градове резултатите от трите вида избори", каза Андреев. Все още не може да се каже и как стоят местата в общинските съвети.

Българският избирател вече е запознат и свободно използва преференциите, отчете Андреев. Според него след всеки изминал избор формата на мажоритарен вот се използва все повече от избирателите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 152 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.