Откриват паметници на Александър Теодоров-Балан и Агоп Мелконян в Двора на Кирилицата

19:40, 29 окт 19 / Култура и наука 25 1259 Topnovini
1

Паметници на първия ректор на СУ "Св. Климент Охридски" Александър Теодоров - Балан и на българския писател-фантаст Агоп Мелконян, както и на редица други известни личности, ще бъдат открити на 1 ноември в Двора на Кирилицата

Скулптор на бюста на бесарабския българин Александър Теодоров - Балан е Василий Гурмак (Украйна). На събитието ще присъства делегация от бесарабски българи от Украйна, оглавена от кмета на Болград Сергей Димитриев, както и зам. ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев.

Паметникът в Двора на Кирилицата на Агоп Мелконян ще бъде първия по рода си. Арменският скулптор Гагик Степанян и съпругата на писателя Люси Мелконян, синът и внукът му, ще присъстват на събитието.

Паметник ще бъде издигнат и на арменския писател, творил на кирилица Леонид Гурунц. Скулптор е Юрий Ованесян(Армения). Културна делегация от Армения ще почете събитието.

С паметник ще бъде почетен и беларуския писател Янка Купала. Той е дело на скулптора Владимир Слободчиков (Беларус). На откриването ще присъства беларуска делегация (директор на държавен литературен музей "Янка Купала" - Алена Ляшкович и посланикът на Беларус в България Александър Лукашевич.

Специално от Румъния ще дойде и ще благослови събитието и паметниците Духовният глава на арменците в Румъния и България Негово Високопреосвещенство Татев Акопян. Очакват се и голям брой представители на арменската общност от цяла България. Тържествената програма ще включва рецитал и музикални изпълнения от международни артисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 173 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.