ГЕРБ без самостоятелно мнозинство в СОС

13:31, 29 окт 19 25 2910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ няма да има самостоятелно мнозинство в Столичния общински съвет. Това показват окончателните резултати от изборите в столицата, съобщени от председателя на Общинската избирателна комисия Полина Витанова, предаде БНР.

Пет партии и един независим влизат в новия Столичен общински съвет.

Коалицията ГЕРБ-СДС ще имат 27 представителя в общинския съвет, БСП удвояват досегашния си състав от 7 на 15, Обединение „Демократична България” ще участва в местния парламент с 12 съветника, ВМРО - с 4 и „Атака” с двама, предаде БГНЕС.

В общинския съвет влиза единствено и независимият кандидат на „Спаси София” Борис Бонев.

Кандидатите за общински съветници в София са 1010, а позициите в бюлетината бяха 34, в т.ч. листите и независимите кандидати.

За Йорданка Фандъкова са гласували 157 909 избиратели.

За Мая Манолова са гласували 120 233 избиратели.

За Борислав Игнатов са гласували 52 925 избиратели.

За Борис Бонев са гласували 46 650 избиратели.

За Ангел Джамбазки са гласували 16 920 избиратели.

За Волен Сидеров са гласували 6244 избиратели.

За Десислава Иванчева са гласували 3528 избиратели.

От листата на ГЕРБ за София с най-голяма преференция е водачът – Йорданка Фандъкова, която отива и на балотаж за управлението на града в неделя. Вторият в листата и сигурен член на СОС е проф. Иво Петров, за когото с преференция са гласували 1521 души.

От листата на БСП за Общински съвет най-голяма преференция е получил водачът Калоян Паргов – 4040 гласа, след него висока преференция получава Борис Цветков – 1081 гласа.

Гласоподавателите, подкрепили "Демократична България", са използвали най-често преференция. Освен водачът, Методи Лалов, кандидатът за кмет Борислав Игнатов получава и висок личен вот и влиза като общински съветник в местния парламент с гласовете на 4137 столичани. Третата висока преференция е за Иво Божков – 2569 гласа. 

На първия тур са избрани кметовете на два от 24-те столични района - Банкя и Кремиковци, показват окончателните резултати. Така в 22 столични района в неделя ще има балотаж. На втори тур трябва да бъдат избрани и кметовете на 8 от 32-те кметства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама