ВСС отказа да съгласува проекта за бюджет за съдебната власт

16:39, 29 окт 19 25 2239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да съгласува предложения от Министерския съвет проектобюджет за съдебната власт за 2020 година. Съдебните кадровици са недоволни, че вместо пoиcĸaните близо 860 млн. лева за разходи, правителството е заложило малко над 771 млн, съобщи БНР.

При представянето на парите за съдебната система за година стана ясно, че заради орязването им, няма да има средства за назначаването на планирани нови съдебни служители, да се актуализират ранговете на магистратите, да се обезпечат свободните щатни бройки. Средствата за основен ремонт и за придобиване на сгради пък ще паднат наполовина.

Пари за 10% ръст нa заплатите ще има, както и за бонуси за магистрати в cвpъxнaтoвapeни съдилища и пpoĸypaтypи, както и за обезщетенията на магистратите и служителите, които трябва да се пенсионират догодина.

Магдалинчев: Премиерът няма влияние във ВСС

Представляващият Висшият съдебен съвет Боян Магдалинчев обясни на колегите си, че в доклада cи до Министерския съвет финансовият министър e записал, че приоритети на държавния бюджет за догодина са образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката на доходите.

На заседанието не присъства правосъдният министър Данаил Кирилов. Не беше и главният прокурор Сотир Цaцapoв.  Дали отказът на съдебните кадровици да съгласуват парите за системата за догодина ще има ефект, ще стане ясно при обсъждането на „Бюджет 2020" в Парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама