Акцент на деня: Общински миш-маш

17:30, 29 окт 19 25 2450 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

168 общини са избрали кмет още на първи тур. В останалите 97 ще има балотаж. Втори тур ще се проведе и в 377 кметства и 31 района.

На местния вот в столицата сякаш вниманието беше насочено повече върху надпреварата за кметския пост, отколкото върху общинския съвет. След обявяването на резултатите обаче картината е интересна.

В следващия Столичен общински съвет нито една партия няма да има мнозинство. Досега ГЕРБ бяха с 30 общински съветници, „Реформаторския блок“ с 11, БСП със 7, „Атака“ и ВМРО, и „Политическа група 5“ с по петима, а Коалиция „Сердика“ (АБВ и Социалдемократи) с трима.

ГЕРБ печелят 27 места в местния парламент, с 3 по-малко в сравнение с предишния мандат. С най- много преференции е водачът на листата Йорданка Фандъкова, която отива на балотаж в неделя. Втори и сигурен общински съветник е проф. Иво Петров. В листата на ГЕРБ влизат и съветници от СДС, които досега бяха част от „Реформаторския блок“.

Градската левица удвоява представителите си в СОС от 7 на 15. С най-много преференции и сигурно място е лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Висока преференция има и Борис Цветков.

Третата политическа сила ще бъде „Демократична България“ с 12 общински съветници. Симпатизантите на партията са гласували с най-много преференции. Висок личен вот имат водачът Методи Лалов и арх. Борислав Игнатов.

От ВМРО влизат четирима съветници, а от „Атака“- двама. Общинската квота е 6600 гласа. За първи път в 61-местния СОС ще има независим кандидат- Борис Бонев от „Спаси София“. Другият кандидат на неправителствената организация Гергин Борисов не успя да събере нужните гласове.

От новия СОС напълно отпадат „Политическа група 5“ („Глас народен“, Зелените и Движение 21) и Коалиция „Сердика“ (АБВ и Социалдемократи).

Вариантите

Въпреки че ГЕРБ ще има най-много общински съветници не достигат за мнозинство от 31. Възможно е ВМРО да са им партньори и двете политически групи да съберат мнозинството (27 от ГЕРБ и 4 от ВМРО). Те имат и споразумение на национално ниво. Двете партии обаче формират обикновено мнозинство, а за някои важни решения се изисква квалифицирано с 2/3 от общинските съветници.

Като опозиция засега са се заявили от „Демократична България“, както и независимият Борис Бонев. Не е ясно на каква позиция ще бъдат от „Атака“, ще се споразумеят ли с ГЕРБ и ВМРО (ще станат общо 33-ма общински съветници). След като лидерът на партията Волен Сидеров се отказа от депутатското си място се очаква да стане общински съветник.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама