Пожарът в Рила е загасен, а този в Чипровския Балкан - овладян

18:17, 29 окт 19 25 1947 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След тридневна битка с огнената стихия пожарът в Национален парк „Рила“, засегнал над 700 декара гора и алпийска растителност, е загасен напълно. Наблюдението на терен обаче ще продължи от денонощни дежурни екипи. Това обяви директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов, цитиран от БНР.

Пожарите край Горно Краище и в национален парк Рила са локализирани

"Утре също ще бъде организирано наблюдение. По целия периметър на пожара имаше едно или две такива леки огнища, които днес ги поливаха. Мисля, че няма да има проблеми, но въпреки всичко е създадена организация утре да има обиколка по периметъра и наблюдение на ситуацията".

Високопроходими автомобили на горските стопанства, оборудвани за гасене на пожар, успяха да стигнат до алпийската част в Национален парк „Рила“, където огнената стихия бушува с дни. Над 160 пожарникари, служители от горските стопанства и двата национални парка - Пирин и Рила, участваха в гасенето.

Пожарът над село Горно Краище е овладян напълно и очакванията са до обяд да бъде потушен. 60 декара с 40-годишни борови дървета бяха изпепелени.

Разпространението на пожара в Стара планина е спряно. Директорът на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов увери, че вече няма никаква опасност за близките населени места.

2/3 от пожара вече е ограничен, като по предварителни данни общата му площ надхвърля 40 000 дка. От тях 1/3 са в България.

Днес над 300 души се бориха с огнената стихия в Чипровския балкан. Тази нощ ще се извършва наблюдение на две рискови огнища, а утре те трябва също да бъдат локализирани.

Комисар Николов отбеляза, че според директора на Северозападното горско предприятие засегнатата, но не изгоряла, гора е не повече от 2000 дка. Останалото са пасища, сухи треви и храсти. Той заяви, че се следи и обстановката в сръбската част от пожара и има готовност да бъде оказана помощ.

Към момента по-големите пожари са четири, като всички без този над Чипровци вървят към напълно изгасяване по думи на комисар Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама