Лозан Панов: Избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор е режисирано

20:12, 29 окт 19 / Общество 25 1806 Topnovini
1

Избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор е режисирано. Това каза за bTV председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той допълни, че съдебната система в страната е зависима от другите власти. 

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една такава среда как се представят кандидатите.
Ние обаче избираме главен прокурор, той трябва да бъде най-добрият, той трябва да бъде човек, който е доказал своите професионални качества, коментира Панов в отговор на въпроса защо не е подкрепил кандидатурата на Гешев.

В деня на избора на нов главен прокурор София осъмна в почти военно положение – с пропускателни пунктове, множество жандармерия и полиция - такъв избор до този момент не е имало, посочи още той.

Протест и контрапротест в деня на избор на главен прокурор

Попитан кой всъщност е сценаристът председателят на ВКС отговори: "Монолитно – и прокурорската колегия, и съдийската колегия от представената политическата квота гласуваха в подкрепа на кандидатурата на господин Иван Гешев. Абсолютно е ясно, че парламентарно изборни кандидати гласуваха в една и съща посока, без значение дали говорим за управляващи и опозиция".

Магдалинчев: Премиерът няма влияние във ВСС

По думите му най-смущаващ е фактът, че повечето от съдиите във Висшия съдебен съвет са подкрепили Иван Гешев и отбеляза, че политиците винаги са имали интерес да избират във ВСС зависими магистрати.

Няма как да остана безкритичен, ако видя злоупотреба с власт, от който и да било главен прокурор, каза още Панов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани