МВнР: Руски военно-транспортен самолет е прелетял над България

22:12, 29 окт 19 / Политика 25 5336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски военно-транспортен самолет е прелетял над България в съответствие с приложимото за случая българско законодателство. Това заявиха от МВнР в коментар по повод на интервю на проф. Тодор Тагарев за БГНЕС, че руски самолет със зенитни ракети С-400 е прелетял над България, за да участват във военното учение „Славянски щит 2019 г.“ в Сърбия.

В нощта на 22 и 23 октомври самолет Ан-124 на руските ВВС прелита над територията на България. Неговият маршрут е от Москва, Ростов на Дон, над Черно море и България за Белград, посочи проф. Тагарев и подчерта, че не става дума за граждански полет.

Абсолютно задължително е да се получи разрешение от българските официални власти. В противен случай такъв самолет на чужда държава би бил цел на нашите ВВС. Ако ВВС не са уведомени, че ще има такъв полет, би трябвало да го спрат, но изглежда всичко е минало спокойно и предполагам, че са били уведомени. Най-вероятно от съответната дирекция на МВнР“, обясни проф. Тагарев, който е бивш министър на отбраната от 13 март до 29 май 2013 г.

Според Закона за отбраната разрешението трябва да бъде получено от Дирекция консулска във външно министерство, което информира оперативния център на ВВС, обясни процедурата той.

Проф. Тагарев посочи, че България е можела да спре подобен полет и припомни, че през 1999 г. страната ни, която още не беше член на НАТО, не допусна руски самолети за Сърбия в разгара на Косовската война, когато югодиктаторът Слободан Милошевич депортира стотици хиляди косовски албанци в Македония.

Подобен случай имаше и наскоро през 2015 г., когато нашите власти отказаха полет на руски самолет за Сирия, за който се твърдеше, че превозва хуманитарна помощ, а според друга информация военно оборудване и муниции.

Припомняме, че на 24 октомври руското министерство на отбраната съобщи, че Москва е изпратила ЗРК С-400 и Панцир-С в Сърбия за участие в съвместно руско-сръбско военно учение. Учението беше посетено от президента Александър Вучич, който заяви, че Белград иска да придобие ЗРК С-400, но не може да си го позволи. "Искаме и С-400, но само ако руснаците ни го оставят, иначе не можем да си го позволим", каза тогава той. Съвместното военно учение приключва утре.

Миналата седмица на посещение в Белград беше и руският министър-председател Дмитрий Медведев, а веднага след това в Москва беше сръбският премиер Ана Бърнабич, която подписа там договора за присъединяването на Сърбия към Евразийския икономически съюз. Брюксел направи официално изявление по този повод, предупреждавайки Сърбия, че не може да членува в Евразийския съюз и да преговаря за членство в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама