Русия увери Турция: Няма кюрди в 30-километровата зона

07:30, 30 окт 19 / Свят 25 2010 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кюрдските сили в Северна Сирия са се изтеглили от 30-километровата зона южно от турската граница. Такова уверение е получил от Москва турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи савият той след среща с руския и иранския си колега - Сергей Лавров и Мохамед Зариф в Женева. С това е изпълнено условието за прекратяване на турската военна операция, която взе стотици жертви и прогони стотици хиляди от домовете им в региона.

Чавушоглу допълни, че турската армия ще елиминира всеки останал кюрдски боец в зоната, където ще се провеждат съвместни патрули с руските сили.

 

Изтеглянето на кюрдските сили от Североизточна Сирия приключи

Всички кюрдски въоръжени формирования в Североизточна Сирия са се изтеглили на 30 км от границата с Турция, гласи съобщение на руския Център за помиряване на враждуващите страни, предаде БНР. От центъра уточниха, че 34 000 кюрдски бойци и повече от 3000 единици военна техника са били изтеглени на 30 км от сирийско-турската граница.

Сирийките правителствени сили са установили 84 гранични застави, от които 64 в района на Камишли и 20 в района на Кобани. По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви от Армения, че изтеглянето на кюрдските сили е приключило предсрочно. От министерството на отбраната съобщиха, че руската страна е изпълнила изцяло задълженията си по подписания с Турция миналата седмица в Сочи меморандум за Сирия. Документът предвижда съвместно патрулиране на руски и турски военни в зоната за сигурност след изтеглянето на кюрдите от там.

Тръмп: Въвеждаме санкции срещу Турция, ако откриe огън по кюрдите

Говорителят на турския президент Фахретин Алтун обяви, че Турция ще създаде зона за сигурност в североизточна Сирия, след като заедно с Русия определи дали кюрдските сили са се оттеглили от зоната, предаде БГНЕС.

В Женева пък започва работа Сирийският конституционен комитет. В него участват 150 души - по 50 представители на правителството, опозицията и гражданското общество.

Основната му цел ще бъде създаването на нова Конституция на Сирия, която да спомогне за политическото регулиране на конфликта в страната. Часове преди началото на форума, инициативата беше приветствана от външните министри на Русия, Турция и Иран. Според тях, процесът ще бъде дълъг и сложен, и ще изправи страните пред множество предизвикателства. Лавров, Чавушоглу и Зариф за пореден път заявиха, че запазването на териториалната цялост на Сирия остава един от основните приоритети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама