Хиляди в Чили продължават с протестите срещу правителството

08:20, 30 окт 19 / Свят 25 1884 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди чилийци отново излязоха по улиците на Сантяго и други чилийски градове. Националните демонстрации бяха придружени с насилие, а протестите бяха срещу президента Себастиан Пиньера и призоваха за икономически и политически промени, предаде БГНЕС.

Само в Сантяго около 10 000 души се събраха на главния площад, като някои протестиращи се опитаха да си проправят път към силно охранявания президентски дворец и се включиха в сблъсъци с полицията, предизвиквайки безредици.

Президентът на Чили уволни целия кабинет след протестите

В 11-ия ден на протестите полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ а демонстрантите хвърляха камъни.

В понеделник жестоки сблъсъци между демонстрантите и силите за сигурност избухнаха само часове, след като Пиньера обяви преструктуриране на кабинета. Магазините бяха разграбени, докато една сграда беше обгърната от пламъци – това напомни за насилието, избухнало в първите дни на протестите, които започнаха на 18 октомври.

Около един милион демонстранти настояват за реформи в Чили

"Не става въпрос за хора, които искат социална справедливост, които искат нещата да са по-добри, това са хора, които искат унищожение, хаос", заяви Карла Рубилар, новият говорител на правителството. Тя подчерта контраста между неотдавнашния хаос и мирния протест, проведен в петък, в който участваха 1,2 милиона души, според официални данни.

Във вторник се проведоха и други демонстрации в градовете Валпараисо и Консепсион, според социалните медии.

Последните митинги дойдоха, след като новият финансов министър на Чили Игнасио Брионес заяви, че страната е изправена пред "много лош" край на икономическата година заради протестите, в които загинаха най-малко 20 души.

Брионес беше назначен на поста си едва в понеделник, след като Пиньера пренареди кабинета си за трети път от встъпването си в длъжност през март 2018 г.

"Най-притеснителното е, че сигналите, които издавахме ..., ще генерират спад на инвестициите", заяви Брионес пред радио Cooperativa. Той каза, че "при новата реалност" очакваният икономически ръст от 2,5% трябва да бъде преразгледан.

Протестиращите искат оставката на Пиньера, въпреки че направи редица отстъпки, включително увеличаване на минималната заплата и пенсиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама