Лагард: Еврозоната трябва да има общ бюджет

11:12, 30 окт 19 / Икономика 25 976 Topnovini
1

Новият председател на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че световният икономически растеж е крехък и нестабилен, като процесът на Брекзит и глобалното търговско напрежение продължават да причиняват несигурност за глобалната икономика, съобщи БНР.

Кристин Лагард официално оглави Европейската централна банка

Пред френското радио RTL Лагард посочи, че Германия и други страни със здрави бюджетни позиции трябва да се стремят към увеличаване на инвестициите, за да помогнат на своите икономики. По този начин тя продължи с призивите, отправени и от досегашния шеф на ЕЦБ Марио Драги, че правителствата трябва да се намесят посредством по-големи разходи, за да допринесат към водената от централната банка паричната подкрепа, целяща стимулиране на икономиката в еврозоната.

Въпреки че страните от еврозоната координираха добре фискалните си политики, за да спасят единния блок по време на дълговата криза преди години, оттогава "страните, които имат бюджетни излишъци всъщност не са положили необходимите усилия - страни като Холандия и Германия и някои други в света, за да помогнат на забавящата се глобална икономика", коментира Кристин Лагард.

"Защо да не използваме този фискален излишък и да не инвестираме в инфраструктура“, запита тя. "Защо да не инвестираме в образование, в иновации, за да постигнем по-добро балансиране в условията на текущите дисбаланси“, допълни Лагард.

Попитана за политиката на отрицателни лихви тя изтъкна, че хората трябва да вземат под внимание, че икономическият растеж може да е по-бавен, а безработицата по-висока без паричните стимули на ЕЦБ. Тя обаче отказа да коментира в това свое интервю перспективите за паричната политика на централната банка.

Кристин Лагард също така отбеляза, че в региона на единната валута "няма достатъчно солидарност“ и че еврозоната действително трябва да има общ бюджет.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 100 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.