Най-голямата частна въгледобивна компания в САЩ поиска защита от фалит

12:50, 30 окт 19 25 1892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-голямата частна компания за добив на въглища в САЩ Murray Energy Corporation подаде молба за защита от фалит, съобщи Investor.bg. Дружеството заяви, че е постигнало споразумение за преструктуриране с кредиторите му, които притежават повече от 60% от приблизително 2,7 млрд. долара непогасени вземания.

Компанията също така посочи, че възнамерява да финансира оперативната си дейност по време на процеса по обявяване в несъстоятелност с пари в брой и с достъп до 350 милиона долара нови парични средства за финансиране на длъжника

Murray Energy е най-голямата компания в САЩ за подземно добиване на въглища, а собственикът ѝ Робърт Мъри, самопровъзлгласилият се крал на въгледобивната промишленост, беше основен донор на президентската кампания на Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ многократно обещаваше, че ще успее да върне производството на "прекрасни и чисти въглища“, но компанията продължи доста време да се бори за своето оцеляване.

„Въпреки че подаването на молба за защита от фалит не е лесно решение, то стана необходимо, за да се получи достъп до ликвидност, както и за подобряване на позицията на Murray Energy и на филиалите ни и за по-доброто бъдеще на нашите служители и клиенти и за дългосрочния ни успех“, посочи Робърт Мъри в изявление.

През август 2017 г. Робърт Мъри пише писмо до администрацията на Тръмп, в което призовава за спешна защита на въглищните електроцентрали, които са заплашени от затваряне. В писмото той предупреждава Белия дом, че без подобна защита ще се стигне до множество незабавни фалити.

В компанията са заети 7000 души, като те ще продължат да работят, докато тече процесът по преструктуриране на дълг от над 2,7 млрд. долара след новия заем за 350 млн. долара. Освен компанията-майка близо 100 нейни филиала също ще се наложи да подадат молба за защита от фалит.

Освен огромната дългова тежест на миннодобивната компания, основният проблем е, че електроцентралите все повече се обръщат към възобновяеми енергийни източници и към природния газ с оглед на екологичните предимства.

Днешният фалит на Murray Energy е очебиен пример за намаляване на ролята на въглищата в енергийния сектор на САЩ, след като през последната година още осем въгледобивни фирми изпаднаха в несъстоятелност.

Износът на въглища в САЩ е спаднал до 20,9 милиона тона през третото тримесечие, сочат данни на американската Администрация за енергийна информация. Това представлява спад от 28% в сравнение със същия период на 2018 г. Администрацията очаква износът на въглища да продължи да спада, като до края на 2020 г. вероятно ще се понижи до 17,3 милиона тона.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама