Ердоган обяви старт на руско-турските патрули в Сирия от 1 ноември

13:18, 30 окт 19 / Свят 25 1856 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Русия и Турция ще започнат съвместни патрули на 7-километрова зона около безопасната зона в Северна Сирия на 1 ноември. Той добави още, че безопасната зона, договорена преди това със САЩ, може да бъде разширена, ако кюрдските атаки срещу Турция продължат, съобщи БГНЕС.

Президентите на двете страни предварително се договориха за условията на изтеглянето на сирийските кюрди от северната част на арабската република и за механизмите, които да гарантират, че няма да бъдат върнати.

Турският президент отбеляза, че изтеглянето на кюрдската милиция от сирийската граница съгласно руското споразумение не е приключило и предупреди, че Анкара може да започне нова военна операция срещу силите на YPG, ако ситуацията не се промени.

Изявленията на Ердоган противоречат на тези, направени от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който обяви на 29 октомври, че изтеглянето на кюрдската милиция от безопасната зона в североизточна Сирия е приключило предсрочно.

Русия увери Турция: Няма кюрди в 30-километровата зона

Москва и Анкара се договориха по време на разговорите в Сочи на 22 октомври, че руската военна полиция и сирийските гранични служители ще влязат в северните райони на Сирия, за да улеснят изтеглянето на YPG - ключовата предпоставка на Турция за настъплението й в Арабска република. Анкара вижда YPG като клон на Кюрдската работническа партия, считана за терористична организация от Турция.

Съгласно меморандума от Сочи, Русия и Турция се съгласиха да провеждат съвместни патрули в 10-километрова зона на изток и запад от неотдавнашната военна операция на Анкара в Северна Сирия, след като изтеглянето на кюрдската милиция приключи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама