Новият председател на Европарламента пристига в Скопие

07:20, 28 окт 19 / Свят 25 732 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пристига на двудневно посещение в Северна Македония. Това ще бъде неговото първо официално посещение в страна извън ЕС след поемане на длъжността.

Той идва с послание до Северна Македония, както и до Албания, че двете държави трябва да останат на европейския път въпреки пречките, които се появиха на последната среща на върха на лидерите на ЕС.

Македонският парламент се саморазпуска на 11 февруари

Преди визитата си Сасоли изтъкна, че в ЕП са наясно, че двете страни са много разочаровани от неспособността на Съвета на ЕС да се споразумее за започване на преговори за присъединяване.

Европейският парламент прие нова резолюция малко след срещата на върха на ЕС, на която не беше решено да се започнат преговори със Северна Македония и Албания, „осъждайки неспособността на Европейския съвет да изпълни обещанието“.

Зоран Заев: Мечтата за членство в ЕС не е разбита

„Албания и Северна Македония изпълниха реформите, за които ги помолихме, и сега заслужават да бъдат възнаградени за техните изключителни усилия. Искам да апелирам към гражданите, особено по-младите поколения: не губете надежда, моля, останете на европейския път. Европейският парламент е с вас“, заяви Сасоли в изявление, в което обяви посещението си в региона.

В началото на декември Сасоли ще посети и Тирана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама