Северна Македония ще изпълни Договора от Преспа, очаква го и от Гърция

14:54, 30 окт 19 / Свят 25 2182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Продължаваме с прилагането на Договора от Преспа. Успешно завършваме забележките, дошли от гръцката страна, които и сами видяхме. Очакваме гръцката страна да предприеме конкретни стъпки, като например смяна на табелите. Намерението е да се изпрати недвусмислено послание, че Договорът от Преспа трябва да бъде приложен изцяло, защото води до стратегическо партньорство, ползи за страната ни, нов приятел - южната ни съседка и отваря много перспективи“, заяви днес премиерът Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Македонският парламент се саморазпуска на 11 февруари

Договорът от Преспа, подчерта премиерът, гарантира членството в НАТО и макар и разочаровани от ЕС, е най-сериозната гаранция за начало на преговорите.

„Намерението ни беше да изпратим послание на ЕС, а не на гръцкия народ или политика, да се грижим за главите, защото трябва да ги отворим по-скоро, отколкото по-късно. Конституцията на държавата се промени, промяната на името се прилага навсякъде, то се превърна в наше ежедневие. Съжалявам, че опозицията не го използва. Това изпраща много сериозно послание, на първо място за пренебрегване на Конституцията, но с амбиции и стремежи за власт. Ами ако дойде на власт? Незабавни провокации и две-три нови налагания на вето. Не дай си Боже да мислим за такова развитие“, каза Заев.

Зоран Заев: Мечтата за членство в ЕС не е разбита

„Две трети от Договора говорят за стратегическо партньорство, икономика, социални и здравни грижи, отбрана, сигурност, за многото перспективи, които трябва да видим чрез възможностите, отворени за двете страни“, добави премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама