До 25 градуса през ноември

14:51, 30 окт 19 25 4525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса. По-високи ще са по Черноморието. Най-високите температури през месеца ще са между 20 и 25 градуса. Това прогнозира синоптикът в НИМХ Красимир Стоев, цитиран от БТА.

По думите му през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата. За Северна България и в Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса. По Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, а в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, като повече ще вали през втората половина от месеца. Месечната норма на валежите за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на кв/м, в южните и планинските райони - между 60 и 90 литра.

През ноември се очаква динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров да е повишена и времето в нашата страна ще е често динамично.

Въпреки значителното застудяване в началото на месеца през първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Слаби валежи от дъжд ще има в началото и в края на периода.

През първата половина от второто десетдневие на ноември ще е все още сравнително топло и без валежи. През втората половина от месеца температурите значително ще се понижат, ще има и валежи, на места значителни. В края на десетдневието в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

През третото десетдневие ще преобладава облачно и мъгливо време. Често ще има и валежи. В началото на периода ще настъпи относително повишение на температурите. Застудяване се очаква в края на месеца, когато дъждът по високите полета и в Северна България ще преминава в сняг.

Климатичната справка определя ноември като преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите през ноември у нас са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско” или „сиромашко лято”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама