На остров Самос отварят нов център за мигранти и бежанци

19:20, 30 окт 19 / Свят 25 2126 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На остров Самос, където 5 999 бежанци и мигранти са отседнали в център за убежище с капацитет за 648 души, ще бъде изграден още един център за приемане и идентификация, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, по време на днешния си редовен брифинг в пресата.

„Знаете, че на Самос има около десет пъти повече обитатели, отколкото би трябвало да са, в приемния и идентификационен център. Ситуацията е много трудна. Правим всичко възможно да разтоварим района и да имаме ясна времева линия, нещо, което ще можем да обявим през следващите дни по отношение на изграждането на друг приемно-идентификационен център, за да направим процеса по-хуманен за тези хора, както за жителите, така и за живеещите там“, заяви говорител на гръцкото правителство.

Пожар избухна в бежански лагер на гръцкия остров Самос

Относно процеса на разпределяне на бежанци и мигранти от острови в други части на Гърция, Пецас заяви, че е завършен конкурсът на Международната организация за миграция (IOM) за хотели, които предлагат да приемат хора с бежански профил. Той обясни, че преглеждат резултатите и си сътрудничат с местните власти и винаги с местните хора.

„Това, което гледаме да направим след завършването на конкурса, е да видим кои зони са пренаселени, има други, където са по-малко и има справедливо разпределение. Повтарям още веднъж, че това се отнася за хора, които имат профил на бежанци и говорим основно за семейства“, обясни Пецас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама