Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския икономически съюз

20:30, 30 окт 19 / Свят 25 2709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Покана към Албания и Северна Македония за присъединяване към Евразийския икономически съюз (ЕИС) отправи постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов по време на Евразийския икономически форум в италианския град Верона в края на миналата седмица.

„Албания и Северна Македония ще намерят разбиране по-скоро в рамките на ЕИС, отколкото в ЕС”, отбеляза руският дипломат.

Поканата на Русия до балканските страни да се присъединят към Евразийския икономически съюз идва само няколко дни след решението на френския президент Еманюел Макрон да наложи вето върху определянето на дата за започване на преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС.

Зоран Заев: Мечтата за членство в ЕС не е разбита

По-рано днес македонският премиер Зоран Заев отхвърли подобно предложение с думите, че и „през ум не би му минало да влезе в Евразийския съюз“. Той заяви, че македонското правителство не е получавало покана за членство в Евразийския икономически съюз.

„Вероятно има някаква защитна мембрана, стена около правителството, така че е трудно да пристигне подобна покана“, пошегува се македонският премиер, след което напълно сериозно заяви: „Не, няма такава покана и се надявам, че тя няма да пристигне“.

С тези думи Заев отговори на журналистически въпрос дали, след като не получи дата за започване на преговори с ЕС, няма да се обърне към Евразийския съюз, воден от Москва.

В края на миналата седмица Александър Вучич подписа договор за присъединяването си към Евразийския съюз, начело с Русия. Отчасти той мотивира това свое действие с бавния напредък на преговорите с Брюксел. ЕС предупреди Сърбия, че членството в Евразийския съюз и ЕС едновременно е невъзможно и на Белград ще му се наложи да избира.

Едновременно с това Сърбия продължава активно да прокарва идеята си за „Малък Шенген“, в който иска да вкара Македония, Албания, Косово и някои други държави от Западните Балкани. Подобни инициативи на Белград се разглеждат в Прищина като опит за възстановяване на югославския хегемонизъм под маската на икономическото сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама