Гърция да подобри условията на живот в приемните центрове

11:54, 31 окт 19 / Свят 25 1249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция трябва спешно да прехвърли търсещите убежище лица от Егейските острови и да подобри условията на живот в приемните центрове. Тази препоръка отправи комисарят по правата на човека на Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович в края на петдневното си посещение в Гърция, по време на което посети приемни центрове на островите Лесбос, Самос и Коринт, съобщава БГНЕС.

„Положението на мигрантите, включително търсещите убежище, на гръцките Егейски острови драстично се е влошило през последните 12 месеца. Необходими са спешни мерки за справяне с отчайващите условия, при които живеят хиляди хора”, заяви Миятович.

На остров Самос отварят нов център за мигранти и бежанци

По думите й е „ужасена” от липсата на хигиенни условия и медицински грижи. "Хората се редят на опашка с часове, за да получат храна и да ходят в бани, ако има такива. На Самос много семейства си правят импровизирани навеси от дървета, което вече няма нищо общо с приемането на търсещите убежище, а се е превърнало в борба за оцеляване. "

Гръцките власти са призовани  да предприемат спешни мерки за задоволяване на жизнените нужди на тези хора и да защитят техните човешки права. Миятович е предупредила, че ако това не бъде направено, съществува реален риск от нови трагични събития.

Тя е похвалила решението на гръцкото правителство да прехвърли 20 000 мигранти от островите в континенталната част до края на тази година и призова това да бъде направено бързо.

Комисарят препоръчва да се засили капацитетът на местните болници и да бъдат създадени специални пунктове за медицинско обслужване в приемните центрове, както и да бъде увеличен броят на здравните специалисти на островите, за да бъде осигурено медицинското обслужване, на което мигрантите имат право.

Според Миятович, решението на ЕС за финансова подкрепа е положителна стъпка, но средствата сами по себе си няма да решат проблема. Тя препоръча гръцките власти да преодолеят бюрократичните пречки, които препятстват ефективното използване на тези средства.

Европейските държави трябва да поемат по-голяма отговорност при осигуряването преместването на хора от Гърция в други държави-членки, като предоставят на Гърция възможност за структурни подобрения. Непълнолетни непридружени лица трябва да бъдат сред групите, които имат приоритет за преместване.

Миятович препоръча Гърция и ЕС да обмислят ефективен начин за информиране на европейските държави за това как да се справят с миграционните потоци по координиран, безопасен и организиран начин, който защитава човешкото достойнство и правата на мигрантите."В момента хората на островите не се нуждаят от поредната среща на върха, нито от ново споразумение за сътрудничество, а от прилагането на „конкретни мерки, за които всички са наясно, но никой не изглежда готов да приеме”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама