След обявена протестна готовност, разкриват 200 щатни бройки в затворите

12:06, 31 окт 19 / Политика 25 1596 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

След заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Министерство на правосъдието да започне подготовката, осигуряването и работата по разкриване на 200 нови щатни бройки към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. Новината бе съобщена от правосъдния министър Данаил Кирилов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.  

Надзирателите на затворите обявиха протестна готовност. Те изразяват остро несъгласие с липсата на заложени средства в проектобюджета за 2020 г. за финансово обезпечаване на допълнителни щатни бройки в системата на затворите.

Надзирателите в затворите са в протестна готовност

„Синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания. Досега от тях са изпълнени - увеличение с 10% на възнагражденията и всички случаи за установяване на по-добър регламент в законодателството за тяхната дейност и условията на труд“, заяви Кирилов.  

За обезпечаването на новите работни места ще бъдат необходими 7 млн. лв., които ще се отделят чрез вътрешно преразпределение. За 2020 г. Министерството на правосъдието ще разполага с 26 млн. лв. повече.  

Попитан дали се предприемат действия заради обявената протестна готовност, той заяви, че това е поводът. „Причината е, че преди повече от две години министър Цецка Цачева е поела ангажимент ежегодно да се постига увеличение на щатния състав в тези две главни дирекции с 200 щатни бройки“, поясни той и добави, че общият дефицит е 1 600, а спешният е 676 бройки.  

Преди дни ВСС отхвърли проектобюджета на съдебната власт за следващата година. От своя страна правосъдният министър отбеляза, че подкрепя проектопредложението на Министерски съвет. Кирилов уточни, че не е присъствал на заседанието, защото е искал то да протече само в състава на членовете.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама