Премиерът на Каталуния даде показания срещу себе си

13:57, 31 окт 19 / Свят 25 1403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководителят на женералитета (правителството) на Каталуния Ким Тора е представил в съда самопризнания във връзка с участието си в референдума за независимост. Той е свидетелствал също за участието си в митинга на 20 септември в рамките на кампанията на обществената организация „Omnium Cultural”, предаде БГНЕС.

Отложиха делото за екстрадицията на Карлес Пучдемон

В своя пост в Тwitter Тора споделя, че е направил онова, което правят хиляди каталунци – дал е показания срещу самия себе си. „Направих го в знак на солидарност с политическите затворници, защото те бяха осъдени за организирането на референдума. Защитата на гражданските и политическите права не е престъпление”, категоричен е Тора.

Хиляди излязоха на протест в Мадрид, организиран от крайнодясната партия „Вокс“

Кампанията беше обявена след произнесените от Върховния съд на Испания присъди срещу 12 каталунски политици заради участието им в организирането на референдума за независимост на автономната област през 2017 г. Инициативата е на неправителствената организация „Omnium Cultural”. От там призоваха гражданите „да изпратят самообвинения до съдилищата на четирите столици в провинцията – Барселона, Тарагона, Лерида и Жирона”. До момента 10 000 каталунци са изпратили своите самопризнания. Omnium Cultural Жорди Куишар.

Лидерът на „Omnium Cultural” Жорди Куишар беше осъден от Върховния съд на 9 г. затвор по обвинение в метеж. Със същия срок лишаване от свобода беше наказан лидерът на още една неправителствена организация Жорди Санчес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама