България гласува на втори тур на местните избори

07:00, 03 ное 19 25 1650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изборният ден започна. Над 6 200 000 избиратели имат право да упражнят правото си на вот за кмет, кмет на район или кмет на кметство (село). Гласоподавателите на тези избори са със 136 000 по-малко спрямо вота през 2015 г.

В 196 общини ще се произвежда втори тур в поне едно населено място, в 105  общини ще се произвежда втори тур за кмет на община, в 18 града, които са областни центрове ще се произвежда втори тур за кмет на община, в 441 кметства ще се произвежда втори тур за кмет на кметство, в 31 района ще се произвежда втори тур за кмет на район.

Гласуването приключва в 20.00 часа, но изборният ден може да бъде удължен с един час, ако след крайния час пред изборните помещения има желаещи да гласуват.

За да бъде действителна бюлетината, вотът в нея трябва да е отбелязан само за една партия със знак "Х" или "V", поставен с химикал, пишещ със син цвят. Бюлетината е действителна само ако на нея са поставени два печата от избирателната комисия. Вотът няма да бъде зачетен, ако на хартията е изписано нещо или ако е надраскана.

Гласоподавателите могат да осъществят правото си на вот, без да гласуват за някого, като в бюлетините отново присъства квадратче „Не подкрепям никого“. 

По закон гласуването на избори е задължително, но няма никакви последици, за онези, които не отидат до урните.

За да може един гражданин да гласува на вота, трябва да има постоянен или настоящ адрес най-малко 6 месеца преди изборите в населеното място, в което гласува. Хора с увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама