Денят накратко - 31 октомври

19:00, 31 окт 19 25 1676 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

По-висок бюджет във всички сектори за догодина, разкриват 200 щатни бройки в затворите, Слави Трифонов с предупреждение и новина...и още:

***

Във всички сектори увеличават парите за догодина

Във всички сектори увеличаваме парите за догодина. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовно правителствено заседание. Борисов допълни, че в момента България е на трето място в ЕС по нисък външен дълг. „С 3 млрд. лв. имаме повече пари в бюджета. За това си позволявам да има двойно увеличение на учителските заплати. Навсякъде във всички сектори са увеличени парите. 10% увеличение на доходите. Само за образование 610 млн. лв. се дават допълнително“, отбеляза премиерът. По думите му безработицата достига рекордни ниските нива от 4%. В здравеопазването също се дават допълнителни средства. Борисов заяви, че е поел ангажимент за цялостното саниране на „Пирогов“.

***

Светослав Костов е обжалвал решението на СЕМ

Председателят на СЕМ София Владимирова обяви, че бившият генерален директор Светослав Костов вече е обжалвал в съда решението на СЕМ за предсрочното му освобождаване.  Той бе отстранен от длъжност заради 5-часово безпрецедентно заглушаване на сигнала на националното радио на 13 септември.СЕМ ще направи мониторинг за плурализма на програма „Хоризонт“ от началото на юли до 26 септември веднага след изборите. Днес беше предвидено изслушване на представители на СЕМ и КРС, но не се състоя заради липса на кворум.  Председателят на групата Тома Биков се извини на представителите на КРС и СЕМ за провалената среща и обясни отсъствието на колегите си с предстоящите избори в неделя.

***

След обявена протестна готовност разкриват 200 щатни бройки в затворите

Бойко Борисов е разпоредил на Министерство на правосъдието да започне подготовката, осигуряването и работата по разкриване на 200 нови щатни бройки към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. Надзирателите на затворите обявиха протестна готовност. Те изразяват остро несъгласие с липсата на заложени средства в проектобюджета за 2020 г. за финансово обезпечаване на допълнителни щатни бройки в системата на затворите. За обезпечаването на новите работни места ще бъдат необходими 7 млн. лв., които ще се отделят чрез вътрешно преразпределение. За 2020 г. Министерството на правосъдието ще разполага с 26 млн. лв. повече.  

***

Слави Трифонов предупреди за спекулации и обяви официално старта на ''7/8 ТВ''

Слави Трифонов предупреди за спекулации срещу него и 7/8 от страници, които разпространяват фалшиво съдържание за тях: "Много ви моля, бъдете по-внимателни, защото в интернет има всякакви хора. За съжаление - и хора, които лъжат и обещават неща на наш гръб. Това е моята страница, на която може да получавате обективна информация", написа Слави Трифонов в профила си във FacebookПрипомняме, че публикацията се радваше на голям интерес, защото само в рамките на коло 2 часа  харесванията достигнаха 20 хил. потребители. Междувременно шоуменът обяви и старта на ''7/8 ТВ''. Сигналът на телевизията ще бъде достъпен в ефира на всички кабелни и сателитни разпространители в цялата страна от 1 ноември, официалното откриване ще е на 4 ноември.

***

Пожарът в Чипровци - потушен

Големият пожар по билото над Чипровци вече е потушен, но ситуацията на Сръбска територия остава тревожна. Изключва се възможността пожарът на наша територия да се възобнови, а на сръбска територия той е локализиран. Пожарникарите остават на място и продължават да следят ситуацията. Целият пожар по билото на Стара планина е обхванал площ от около 52 кв. км. На наша територия засегнатите площи са около 1/3.

***

София диша четири пъти по-мръсен въздух от допустимото

Столичани дишат фини прахови частици 4 пъти над нормата. Днес се отчита значително по-чист въздух за разлика от вчера благодарение на дъжда. Най-силно замърсен обикновено е въздухът на границата на кварталите "Западен парк", "Красна поляна" и "Факултета".  В квартал "Надежда" превишаването било дори три пъти над нормата за изминалото денонощие. През последните три дни е регистрирано значително замърсяване на въздуха с фини прахови частици не само в София, но и в цяла Западна България

***

Повдигнаха обвинения на петима мъже за погрома в Черноочене

Районната прокуратура в Кърджали привлече като обвиняеми петима мъже за погрома и палежите в община Черноочене. В четири села вандалите са чупили прозорци и врати на кметства, училища и офис на физическо лице. Петимата обвиняеми бяха задържани за 24 часа, след което спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 1 000 лева.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама