Андрей Арнаудов: „Алманах“-ът е сборник за величието и паденията на България  

14:49, 31 окт 19 25 4547 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

На 1 ноември - Денят на народните будители, на пазара ще излезе „Алманах“-а на Фермата. Той е част от мисията на шоуто по разбираем начин да се опознаят българската култура и история.

По темата ТОПНОВИНИ потърси продуцента и водещ на предаването Андрей Арнаудов – в разговор за идеята и представянето на „Алманах“-а, за българското съвремие и история и за Тодор Александров.

Историята на България е събрана в нов „Алманах”. Нека първо да разкажем как дойде идеята за изданието.

„Алманах“-ът на „Фермата“ символизира връзката с нашето минало и българщината. Той е изключително важна част от предаването, което за 5 години се превърна освен в най-популярното у нас, а и в проводник на нашата и история и традиции. Хората вече толкова много време ни питат кога ще могат да се сдобият с този „Алманах“, така че не е много нестандартна идея актът на неговото издаване. По-скоро даже малко се забавихме, но пък се надявам, че сега ще са щастливи зрителите и ще могат да го имат вкъщи.

Авторите на „Алманаха“ са проф. Пламен Павлов и проф. Милко Палангурски. Какво ново можем да прочетем в книгата  и по какво се отличава тя от учебниците по история и дебелите исторически книги?

„Алманах“-ът на „Фермата“ предлага многовековната българска история, разказана по разбираем, лесен, достъпен и увлекателен начин. Не можем да кажем, че това е точно учебник по история, а по-скоро е един белег за величието, славата, успехите и паденията на България.

Към кого е насочена книгата? И по Ваши наблюдения познават ли наистина младите българи историята си или знанията им се простират до Ботев и Левски например?

Книгата е насочена преди всичко към зрителите на „Фермата“ – хората, които обичат това предаване и за които то символизира до голяма степен българщината. Иначе всички възрасти и поколения могат да се сдобият с нея. По отношение на знанията – да, до голяма степен всеки, който е чел максимум три реда история, обича да споменава Левски и Ботев, защото това е единственото, за което знае и за което е чувал. А българската история освен че е многовековна, тя е и много сложна, минала е през много различни перипетии и обрати и не мисля, че достатъчно я познаваме самите ние, българите. Да не говорим, че има цели периоди от нашата история, които са страшно непознати. Ето например периода между двете световни войни и борбите на българите в Македония по това време, разбирам, че това са абсолютно непознати територии за голяма част от аудиторията. Така че има много неща, които масово публиката не познава. И се надяваме, че предаването „Фермата“ събужда преди всичко интереса на хората към по-добро познаване на миналото ни.

Първото издание на „Алманах“-а ще бъде представено на 1 ноември в Сердика център. Разкажете ни по-подробно какво ще се случи.

Ще се опитаме хората, които ще дойдат, да прекарат два приятни часа. Там те ще могат да се срещнат с част от най-емблематичните сезони на „Фермата“, както и с нас с Иван. После ще играем битки – битките, които познават всички от дуелите на „Фермата“. И хората, които са се представили добре на тези дуели, ще получават за подарък „Алманах“-а. Надявам се много хора да дойдат и на много от тях да подарим книгата. Те ще имат възможност и да вземат автограф от участниците от различните сезони на „Фермата“.

Историята и езикът ни са помогнали на народа ни да се съхрани дори и през петвековното турско робство. Последните години обаче сякаш без битка, без куршуми и без явно потистничество народът ни се топи. Как можем да устоим?

По принцип българската нация в исторически план е имала момент, в който е била много близко до изчезването. Разбира се, това е трудно да се докаже, но някъде в средата на турското робство българите са били на път да изчезнат. Според данни на различни извори тогава са били между 600-700 хиляди. И в един момент се е задействала някаква имунна система на нацията и сме излезли от робството между 5 и 6 млн. лв. Тогава населяваните с българи земи са били по-обширни като територия – между Ниш и Черно море и между сегашна Констанца и Бяло море. А сега – дори и без война, през последните 30 години намаляхме с 2 млн. преди всичко заради емигрирането, както и заради по-ниската раждаемост. Но вярвам, че отново ще се включи тази имунна система. Затова и с Иван създадохме ДНК – нашата неправителствена организация, защото смятаме, че темите за емиграцията и раждаемостта (общо казано демографията) са голямата кауза на съвременните българи. Трябва да успеем да запазим поне тези 111 хил. кв. км., които са ни останали, и те да бъдат населени с българи. Трябва да успеем да запазим нашите традиции, нашето ДНК.

Коя е най-вдъхновяващата за Вас историческа личност от нашата история и защо?

Това е много труден въпрос, тъй като има страшно много вдъхновяващи исторически личности. Но в моя дом стои голям портрет на Тодор Александров – изключителeн лидер на ВМРО, който по много причини за мен е една от най-бележитите български исторически фигури. Той е човек, за когото мога много дълго да говоря.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама