Новият кмет на Будапеща призова да се гласува за Манолова

15:28, 31 окт 19 / ИЗБОРИ 2019 25 780 Topnovini
1

Новият кмет на Будапеща Гергей Карачон, който разби на местните избори в унгарската столица кандидата на премиера Виктор Орбан, призова софиянци да гласуват за Мая Манолова на балотажа в неделя. Призивът му беше прочетен по време на пресконференцията на Инициативния комитет, издигнал Манолова, както и публикуван в нейната страница във Facebook.

Карачон, който авторителни западни анализатори определят като "светлия лъч надежда за Източна Европа", записа видеообръщение в подкрепа на Манолова. Ето какво се казва в него:

Здравей, София! Аз съм Гергей Карачон, наскоро избраният кмет на Будапеща. Преди три седмици гражданите, които искат промяна се обединиха и от това обединение последва промяна. Победихме не само в изборите за кмет на Будапеща, но и в голямото мнозинство - 23 района на града избрахме опозиционен кмет. Това дава възможност да изградим заедно много по-свободна, по-солидарна, по-зелена и по-европейска Будапеща. Сигурен съм, че това, което гражданите на Будапеща успяха да постигнат, ще постигнат и гражданите на София. Затова призовавам всички в неделя да излязат и гласуват за опозиционния кандидат Мая Манолова, за да бъде София по-свободна, по-солидарна, по-зелена и по-европейска. 

Благодаря на кмета на свободна Будапеща Гергей Карачон за подкрепата. Приятелите на Борисов г-н Орбан и г-н Ердоган едва ли са много щастливи, но кметовете на свободните вече градове се подкрепят и аз вярвам, че София в неделя ще бъде също толкова свободна и горда колкото Будапеща, каза Манолова на пресконференция днес.

"На всички езици думата "свобода" означава едно и също - отхвърляне на едноличната власт. Преди три седмици гражданите и партиите, които искаха промяна в Будапеща се обединиха. Обединиха се леви, десни, центристи, зелени и победиха едноличното управление на Орбан. София е пред същия избор и за да победим, за да постигнем победа, трябва да изоставим партийните си пристрастия, да се изправим и заедно да защитим свободата, върховенството на закона, демокрацията и правата на българските граждани", каза Манолова.

"Тази победа на партиите, които искат промяна и на гражданите в Будапеща е знакова. Знакова е и подкрепата, която получавам от Гергей точно в този момент. Тя е изключителна ценна, защото 38 000 гласа са абсолютно преодолима разлика Трябва да се изправим, да излезем и да гласуваме в неделя, за да постигнем морална победа над контролирания, над купения, над корпоративния вот", допълни Манолова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.