Желязков: 5G услугите са в основата на „умните“ градове

16:41, 31 окт 19 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Услугите на петото поколение мобилни мрежи 5G са основа на „умните“ градове, където технологиите се прилагат в полза на жителите, на природосъобразните и устойчиви решения. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на представяне на възможностите на новата технология, съобщиха от министерството.

5G борави със 100 пъти по-голяма скорост, възможно е свързване на поне 1 милион устройства на квадратен километър, почти липсва забавяне в скоростта на предаване на данни“, каза министърът по време на презентацията, организирана от „Виваком“.

„Затова е нужна добра инфраструктура, а за нейното развитие, освен доброто познаване на технологията, е необходима смелост, която при телекомите обикновено е свързана с преценка на необходимата инвестиция“, добави Росен Желязков. По думите му, държавата и телеком индустрията са намерили вярното решение, за да бъдат предлагани на поносими цени услугите на петото поколение мобилни мрежи 5G за крайните потребители.

Росен Желязков: Искаме да премахнем корупцията при шофьорските изпити

Като една от стъпките на държавата за подпомагане на разгръщането на 5G, министърът посочи намаляването на разходите на изграждане на новите мрежи на първо място чрез оптимизиране на тарифите за радиочестотен спектър. „Не защото искаме да увеличим печалбата на телекомите, а защото искаме да направим цената за крайния потребител адекватна, а не по-скъпа“, коментира той.

Министърът добави, че друга стъпка е намаляването на административната тежест за разполагането на новото оборудване за базовите станции. По думите му държавата ще работи с телекомите както по отношение на контрола, така и на осигуряването на повече информация, че електромагнитните вълни, които се ползват от тази технология, не са опасни.

Осигуряването на радиочестотен спектър е тема, която ще намира своето решение“, подчерта министър Росен Желязков. Той увери, че лентата в диапазона 3,6 мегахерца скоро ще бъде обявена на търг. В заключение той каза, че усилията на държавата са насочени към осигуряване на по-добри услуги, по-умни градове и по-доволни потребители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама