Какво казаха политиците в Деня на будителите?

09:25, 01 ное 19 / Политика 25 2462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1-ви ноември България чества Деня на народните будители - книжовниците и просветителите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите! Това е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, отстоявано с години и десетилетия.

Честваме Деня на народните будители

Ето какво написаха по повод празника политиците, които днес държат съдбата на държавата ни в своите ръце.

Държавният глава Румен Радев отправи своя поздрав към българите в социалната мрежа. "В Деня на народните будители отдаваме почит на всички онези свободни и просветени личности, които със слово, знание, талант, доблест, дори и с цената на живота си, пробуждаха народа ни през вековете. Отдаваме почит и на хората, които независимо от трудностите, отстояват българщината днес, гледат смело в бъдещето и бунят духовете.За будителството, тази уникална българска духовна категория, няма времеви, пространствени и социални рамки", написа той. Радев отбеляза, че за празника президентската институция отваря врати за бъдещето на България – нашите деца, ученици и студенти, и в нея ще бъде изложен и първият препис на „История Славянобългарска“. "За младите хора е особено важно да разберат същината на днешния празник и да знаят, че постиженията на просветителския и свободолюбив дух са в основата на българската памет и държавност. Нека помнят, че образованите и почтените личности движат света напред. Защото вроденото непокорство на мислещия човек е изпитание за неговото битие, но дар за сънародниците и родината му.

"Дълбок поклон пред делото на просветители, книжовници и революционери, което почитаме днес. Трябва да помним, че това е един от празниците, забранен от Българската комунистическа пария, която днес се нарича БСП. Честит празник и на българските учени!", написа премиерът Бойко Борисов също във Facebook. Премиерът отбелязва още, че разходите за научноизследователска и развойна дейност у нас са нараснали с 8,9% за година. "Новият ни ресор в Европейската комисия показва нашата висока ангажираност в сектора и ние ще направим всичко възможно да продължим да подпомагаме Вашата работа, скъпи наши учени!", пише още той. Борисов представя и инициативата на Националната библиотека да покаже тефтерчетата на Левски, Раковски и Ботев и в дигитални формати. "Чудесна инициатива! Съчетаването на историята с модерното - това е съвременно будителство!", добавя още премиерът.

Честит празник на народните будители! От сърце поздравявам всички по случай светлия български празник на духовността и народността. Нека да съзнаваме какво означава той и да бъдем достойни за примера на нашите предци! Да не забравяме, че те са изворът на нашата национална гордост", написа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.  По думите ѝ 1 ноември ознаменува делото на българските просветители, книжовници, революционери, стремили се към възраждане на национален дух, образование и книжовност. Той носи не само силна емоция, но и послание към нас – да съхраняваме техния дух, тяхната вяра във възможностите на българския народ и убеждението, че знанието, просветата, науката и независимостта ни правят свободни и равни с другите народи.

Министърът на културата Боил Банов честити празника на всички пазители на българската духовност и култура. "На днешния ден с гордост изричаме имената на онези бележити българи, които през вековете са отдали живота си за съхраняване и утвърждаване на националната памет", написа той. Банов заяви, че съвременните български будители възпитават достойни и мъдри граждани на страната ни и увличат младите хора в необятния и красив свят на науката, изкуството и духовността.

В свое приветствие министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че 1 ноември е един от най-съкровените български празници - празник, който докосва сърцето на всеки българин. „Избрали сме датата първи ноември, за да си спомняме будителите и да отправяме всяка година ясно послание към бъдещите поколения - да обичат родината си, корените си, героите си. Будител е символ, духовна категория, не просто дума - зад нея стоят незабравими българи. Това са всички, които успяват да пробудят със своя труд, идеи или пример стремежа към знание, към духовност и развитие“, посочи министър Вълчев. Той отбелязва, че днес е и ден, в който трябва да отдадем заслуженото на учителите - като най-достойни техни последователи, и да им покажем благодарността и уважението си. „Уважението към учителите и утвърждаването на образованието като приоритет и висша ценност, трябва да е мисия на цялото общество. Затова сме длъжни да положим всички усилия, за да образоваме всяко българско дете. Да инвестираме в подобряване на качеството на преподаване и материалната база, в модернизирането на системата. Днес повече от всичко очакваме преподавателите в клас да са креативни, да вдъхновяват и подготвят хора, които ще бъдат създатели“, заяви той.

Йорданка Фандъкова, която се бори за четвърти мандат като кмет на столицата, също отправи своя поздрав по повод празника. Тя използва случая, за да съобщи, че в София започва изграждането на Центъра за съвременно изкуство на мястото на старата Топлоцентрала до НДК и се планира строителство на две концертни зали.

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова също използва социалната мрежа, за да отправи своя поздрав по случай празника. "Честит да е Денят на народните будители! Нека не го превръщаме просто в част от дълъг уикенд. Нека се изправим! И покажем, че делото на онези големи българи - книжовници, просветители, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията ни, има смисъл и днес, повече от всякога!", написа тя. Манолова използва случая да призове своите избиратели още тази неделя да се иззправят, за да  защитят заедно честта и достойнството си - за да победи светлината над мрака.

От БСП излязоха с декларация по повод празника, в която посочиха, че будителите са дали сила на народа ни в най-тежките изпитания. "Днес се обръщаме към миналото, за да сверим посоката, която поемаме с високите критерии, които са ни завещани от нашите будители. Днес е не по-малко трудно да опазим корените си и да предадем традициите и националната ни същност на новите поколения", отбелязват от партията. От БСП се обръщат с благодарност към учителите и дейците на културата и изкуството заради ежедневните им усилия да предадат на новото поколение силата на писмеността, езика и традициите, както и да „събуждат” от незнанието, страха и апатията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама