Органичен отпадък ще се превърне във вкусно хапване само на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар

10:32, 01 ное 19 25 1820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вече станалият традиционен фермерски пазар на Женски пазар ще отвори врати и тази събота от 10:00 часа, когато между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий” български производители и фермери ще изложат отново своята продукция. Повече от 50 ферми и занаятчии, разделени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“ ще очакват своите клиенти на Женски пазар до 17:00 часа. Организатори на редовният фермерски пазар в столицата – „Пендара“ се организира от Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД. Подкрепят се стартиращи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и продукти, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо наследство.

Тази събота Благичка (Блажка Димитрова) от първия ресторант в България, в който се готви с нулев  отпадък (ZeroWaste) ще покаже как може бързо и лесно органичните отпадъци да се превърнат във вкусно хапване. Това ще бъде кулинарната демонстрация на Фермерския пазар отново от 11:30 часа на кулинарната ни сцена. Ще видите и как можете да си приготвите вкусен течен веган шоколад само с истински продукти и без нищо да отиде в боклука като отпадък. Ще ви демонстрират как се прави супа от цвекло като оползотворим суровината до последно или пък чипс от картофени обелки. И всичко това може да се опитва без ограничения.

„Готвенето обикновено е свързано с много оставащи отпадъци - пластмасови опаковки, обелки, хартии. Но има и друга алтернатива и това е да пазаруваме насипно, от Женски пазар и в частност от фермерския ни пазар, с наши собствени кутии, торби и буркани. Ето защо готвенето с мисъл, малко креативност в кухнята и смело експериментиране, могат да доведат до неочаквано вкусни ястия. Това е целта на нашите кулинарни демонстрации – да покажем на хората как да използват истинските храни пълноценно“,  каза Гергана Кабаиванова от Фондация „LocalFood.bg“.

Кулинарната демонстрация на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар, е част от проекта "Твоята храна" http://hrana.bioselena.com/ на фондация "Биоселена". #ТвоятаХрана. Проектът цели да повиши информираността относно разхищението на храна, да даде познания за това как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени, да информира за взаимовръзките между развиващите се и развитите страни по отношение на производството и потреблението на храни, както и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата.

Може да следите актуалната информация за събитието на страницата на Фермерски пазар „Пендара“ във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама