Откриха останки на морско чудовище на 150 млн. години

17:40, 01 ное 19 / Култура и наука 25 847 Topnovini
1

Останки на морско чудовище на 150 милиона години бяха открити в Полша. Масивното влечуго принадлежи към типа „плезиозаври“ от юрския период и е първата находка от този вид за полските палеонтолози.

Костите на огромното морско същество са открити в царевично поле в Кшизановице, близо до планината Швентокшиски в Полша, съобщиха откривателите на останките в интервю за „Science in Poland“, пише БГНЕС.

Според палеонтолозите, откритите вкаменелости принадлежат на плезиозавър, дълъг 9 метра и тежащ няколко тона – влечуго от късния юрски период.

"Те имат мощни, големи черепи и масивни челюсти с големи, остри зъби", каза в интервю един от откривателите. Той допълва, че вкаменелости от този вид са първите, откривани някога в Полша.

Откритията на полските учени са публикувани в научното списание „Proceedings of the Geologists Association“.

По-рано през декември друго морско чудовище на 180 милиона години също от юрския период беше открито от изследователи от държавния университет в Северна Каролина и шведския университет в Лунд. Твърди се, че съществото прилича на модерен делфин и всъщност принадлежи към разреда морски влечуги „ихтиозаври“.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 100 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.