Мечка се топна в басейн край Сопот (ОБНОВЕНА)

16:23, 01 ное 19 / Любопитно 25 2475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 14:50 часа

Мечка реши да се позабавлява в басейн на комплекс до Сопот. Среднощната тишина и липсата на хора позволи на пухкавото животно да се възползва от празните басейните и да поплува. Tова се вижда на видео, споделено във видео във Facebook. 

„Сигнализирахме писмено Държавно горско стопанство-Карлово за ситуацията, като изрично ги информирахме, че при необходимост ще финансираме операция по залавяне и преместване на мечето. Свързахме се със специалисти, занимаващи се с упояване на мечки и предадохме контактите им на ДГС-Карлово. Очаква се сформиране на комисия с представители от РИОСВ-Пловдив, ДГС-Карлово, Областна дирекция-Земеделие- Пловдив, НП” Централен Балкан” и община Сопот, която ще изготви доклад с предложение за действие! Решението ще се вземе от Министъра на земеделието, храните и гори”, пишат от страницата „Лифт Сопот” в отговор на запитване от притеснен за живота на мечката потребител.

Обновена в 16:23 часа

Не е обсъждано и няма основание за искане на отстрел на мечката, посетила обекти в гр. Сопот, това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

"Във връзка с публикации в медии и информационни сайтове, в които се изразяват опасения за евентуален отстрел на мечката, посетила обекти в гр. Сопот, община Сопот, област Пловдив, Ви уверяваме, че въпросът с отстрела на цитираната в публикациите мечка категорично не е поставян и обсъждан. 

Назначена е междуведомствена комисия, която ще заседава на 4 ноември и ще излезе с решение за прогонване или улавяне и преместване на мечката в горска територия, отдалечена от населено място.

Според законовите изисквания за реда и условията за издаване на разрешителни за изключенията от забраните, въведени със закона за биологичното разнообразие, издаване на разрешение за отстрел на проблемна мечка става само в случаите в интерес на здравето на хората и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък и други.

В случая нито една от тези хипотези не е налична, поради което няма основания за иницииране на предложение или издаване на разрешение за отстрел на животното", уточняват от агенцията.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама