Мечка се топна в басейн край Сопот (ОБНОВЕНА)

16:23, 01 ное 19 / Любопитно 25 1138 Topnovini
1

Публикувана в 14:50 часа

Мечка реши да се позабавлява в басейн на комплекс до Сопот. Среднощната тишина и липсата на хора позволи на пухкавото животно да се възползва от празните басейните и да поплува. Tова се вижда на видео, споделено във видео във Facebook. 

„Сигнализирахме писмено Държавно горско стопанство-Карлово за ситуацията, като изрично ги информирахме, че при необходимост ще финансираме операция по залавяне и преместване на мечето. Свързахме се със специалисти, занимаващи се с упояване на мечки и предадохме контактите им на ДГС-Карлово. Очаква се сформиране на комисия с представители от РИОСВ-Пловдив, ДГС-Карлово, Областна дирекция-Земеделие- Пловдив, НП” Централен Балкан” и община Сопот, която ще изготви доклад с предложение за действие! Решението ще се вземе от Министъра на земеделието, храните и гори”, пишат от страницата „Лифт Сопот” в отговор на запитване от притеснен за живота на мечката потребител.

Обновена в 16:23 часа

Не е обсъждано и няма основание за искане на отстрел на мечката, посетила обекти в гр. Сопот, това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

"Във връзка с публикации в медии и информационни сайтове, в които се изразяват опасения за евентуален отстрел на мечката, посетила обекти в гр. Сопот, община Сопот, област Пловдив, Ви уверяваме, че въпросът с отстрела на цитираната в публикациите мечка категорично не е поставян и обсъждан. 

Назначена е междуведомствена комисия, която ще заседава на 4 ноември и ще излезе с решение за прогонване или улавяне и преместване на мечката в горска територия, отдалечена от населено място.

Според законовите изисквания за реда и условията за издаване на разрешителни за изключенията от забраните, въведени със закона за биологичното разнообразие, издаване на разрешение за отстрел на проблемна мечка става само в случаите в интерес на здравето на хората и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък и други.

В случая нито една от тези хипотези не е налична, поради което няма основания за иницииране на предложение или издаване на разрешение за отстрел на животното", уточняват от агенцията.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани