Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 беше пуснат в експлоатация 30 дни по-рано

15:50, 01 ное 19 / Свят 25 1413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200 беше пуснат в търговска експлоатация 30 дни по-рано от планираното.

Разрешението за това беше дадено от Федералната служба по екологичен, технологичен и атомен надзор - „Ростехнадзор“. 

„Стотици атомни специалисти допринесоха за осъществяването на този проект. Енергийната система на Русия е допълнена с нов мощен източник. Сега имаме референтен проект на АЕЦ с два енергоблока, който да предложим на чуждестранните пазари“, заяви първият заместник генерален директор по оперативно управление на „Росатом“ и президент на Групата компании „АСЕ“ Александър Локшин. 

„Натрупахме огромен опит при строителството, организацията на производство, поръчките, доставките и финансирането при непрекъснато повишаване на ефективността. Това е решаващо за покриване на изискванията на модерните пазари и за предизвикателствата при изграждане на АЕЦ“, добави той. 

ВВЕР-1200 е водещ реактор на „Росатом“ от поколение „три плюс“ и единствен подобен в света, който се строи серийно. Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 е третият  от поколение „три плюс“, работещ в Русия. 

Пускането на реактора увеличава дела на атомната енергия в мрежата на Централна Русия до 27%, като по този начин се предотвратява изпускането средно на четири милиона тона парникови емисии в атмосферата.

Иновативният енергоблок от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200 има редица икономически предимства в сравнение с предишното поколение (ВВЕР-1000). Той е 20% по-мощен, изисква 30-40% по-малко оперативен персонал, а животът му е с продължителност от 60 години, с възможност за удължаване с още 20 г. 

Финландия, Унгария, Китай, Бангладеш и Беларус вече избраха проекти за изграждане на реактори от поколение „три плюс“ с руски дизайн. Днес „Росатом“ строи 36 енергоблока с реактори ВВЕР по света, които се намират на различни етапи от осъществяването си. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама