Скандал по повод Деня на народните будители в Босилеград

16:19, 01 ное 19 / Свят 25 1198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Денят на народните будители започна със скандал в Босилеград, съобщи директорът на културния център "Босилеград" Иван Николов, цитиран от БГНЕС.

Директорът на Основно училище "Георги Димитров" в Босилеград Методи Чипев провали програмата по повод Деня на народните будители, която той беше предложил с конкретна дата и час като извънкласно образователно занимание за учениците.

Директорът Чипев в подготовката на събитието беше заявил участие на 150 ученици от І до ІV клас. В Деня на народните будители в Културния център в града трябваше да се прожектира български детски филм „Лили рибката”. За тази цел посолството осигури авторските права на филма, финансира разходите, свързани с отоплението на залата и закупи 150 подаръци с български книги за учениците. Вторият секретар на българското посолството Юлиан Китипов специално пристигна от Белград с филма и подаръците, но учениците останаха затворени в класните стаи, а директорът беше изчезнал.

Преди няколко дни, част от учениците и техните учители от Босилеград посетиха българското посолство и бяха лично поканени от посланик Влайков да присъстват на това тържество. Учениците и учителите тогава са приели поканата с голямо вълнение и очаквания, което беше помрачено от едноличните разпореждания на директора на основното училище, заявяват още от българската общност в Западните покрайнини.

На събитието е бил поканен и председателят на Националния съвет на българите в Сърбия Стефан Стойков, който също омаловажи празника с неприсъствието си.

Въпреки че саботирането на български културни мероприятия в Босилеград е дългогодишна и почти редовна практика, гражданите на Босилеград бяха крайно изненадани от бруталното отношение не само към Деня на народните будители, но и към официалните представители на българската държава и особено към учениците.

Според запознати, културната програма е осуетена по заповед „отгоре“. Посланието е повече от ясно – не е желателно провеждането на културни събития утвърждаващи българското национално самосъзнание сред българите в Босилеград, заявяват от КИЦ-Босилеград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама