Прекланяме се пред паметта на загиналите воини на България

07:20, 02 ное 19 25 1345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На Архангелова задушница се прекланяме пред паметта на загиналите воини на България.

Панихида ще бъде отслужена днес от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. 

Отбелязваме Архангелова задушница

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи. 

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена и в градовете Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Карлово, Пловдив и Плевен.

В ритуалите в памет на загиналите воини ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и 68-ма бригада „Специални сили“. 

Ритуалът по повод Архангелова задушница в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк, в Плевен  - в 11.00 ч. пред паметника на 4-ти пехотен полк, в Карлово – в 11.30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912 - 1918 г. в района на 61-а механизирана бригада, в Асеновград - в 12.00 часа пред паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата войни в района на 4-ти артилерийски полк, в Бургас - в 11.30 ч. пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града.

На ритуала в град Варна, организиран съвместно от Варненска и Великопреславска Света митрополия, Община Варна и командването на Военноморските сили, ще участват Представителният духов оркестър и почетен караул от Висшето военноморско училище  „Н. Й. Вапцаров”. От 11.00 часа в района на Старите гробища в гр. Варна пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. 



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама