Нинова: Политическият извод след изборите - ромите много обичат Борисов и ГЕРБ

18:05, 01 ное 19 25 1620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Ръст от 150 хил. гласа спрямо вота през 2015 г., четвърти поред избори с увеличение на подкрепата към БСП, 72 балотажа и 35 спечелени общини на първи тур'', така лидерът на левицата Корнелия Нинова обобщи в ефира на bTV провелите се в неделя избори.

Тя допълни, че партията запазва досегашните си „червени” кметове, а ГЕРБ губят подкрепа.

„От 900 хил. гласа за листа, което е партийният вот, ГЕРБ получава 800 хил. – те имат намаление, а ние имаме увеличение. Всеки да си го тълкува, както иска. За мен е важна тенденцията, когато една партия трайно намалява подкрепата си, а другата повишават – това показва отношението на гласоподавателите”, коментира лидерът на левицата.

Нинова опроверга изказването на премиера Бойко Борисов, че БСП си преписва успеха на Мая Манолова в столицата, защото е независим кандидат.

„За Манолова са гласували хората на БСП, следователно и БСП има принос към този успех. Ние не за първи път постъпваме по този начин – от години се стараем да привлечем към нашите програми различни хора. Успяхме с Румен Радев, сега сме издигнали местни авторитети, които са подкрепени и от други партии”, посочи председателят на БСП и даде пример с Благоевград и кандидатурата на Румен Томов.

Манолова: Братя Галеви не са работили за мен, но за ГЕРБ са

Тя коментира и действията на полицията в града, където кандидати за кметове и общински съветници се разпитват по сигнал за купуване на гласове.

„Подкрепящите Румен Томов са привиквани на „профилактика”, обаждат се и казват: „Елате в МВР”. Не знам какво са ги разпитвали. На първи тур във Видин, наш кандидат черпи с баница за имения си ден и беше привикан за разпит, а баницата е задържана като веществено доказателство. Дали с нея купува гласове?”, посочи тя и даде още няколко примера за разпитвани поддръжници на БСП.

По думите ѝ купуване на гласове е имало не само в София, но и в Силистра, където в една от ромските секции ГЕРБ са получили 135 гласа, а БСП – 5.

Според Нинова такива резултати има още в Пазарджик, Септември, Монтана, Ветрен, Велинград, Твърдица, Лом, Петрич и др.

„Политическият извод – ромите много обичат Бойко Борисов и ГЕРБ, масово, в цялата страна. Ние се питаме защо – как са стимулирани? Неговите изблици на сложни мисли, в които логиката е мъртва – са си негова работа. В София този вот може да не е надделял, но в Поибрене сигурно е надделял”, посочи тя.

Акцент на деня: Предизборна „уйдурма“

Лидерът на социалистите призова да се гласува срещу кандидатите на ГЕРБ на балотажа, независимо от коя партия са. Относно избора на Иван Гешев за главен прокурор, Нинова заяви, че не подкрепят решението.

„Ние щяхме да предложим втори кандидат, състезание с един кандидат – не е състезание. Законите в България дават право само на ВСС да издига кандидати и на министъра на правосъдието. Г-н Борисов не се възползва от това право. Тоест той осигури на г-н Гешев състезание сам със себе си”, коментира Нинова и допълни, че квотата на БСП не е можела да обърне вота, защото „не е редно политически партии да казват на съдии и прокурори какво да правят”.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама