Франция вижда в Сърбия сериозен кандидат за ЕС

18:30, 01 ное 19 / Свят 25 1653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът за евроинтеграция на Сърбия Ядранка Йоксимович и френският посланик в Белград Жан Луи Фалкони обсъдиха днес политиката на разширяване, позицията на Париж за възможните реформи на ЕС и общите политики.

Сърбия се стреми към пълноправно членство в Европейския съюз, това е подчертала Йоксимович. Тя е изразила очакване новата Европейска комисия да продължи с политиката на разширявана, както е предвидено в обявената през февруари 2018 г. Стратегия за разширяване, съобщи МИА.

Зоран Заев: Мечтата за членство в ЕС не е разбита

Сърбия следи с разбиране и внимание неофициалните предложения за реформи на ЕС и политиката на разширяване, но успоредно с това работи активно в посока на процеса на присъединяване и за изпълнение на поетите ангажименти. Затова очаква по време на финландското председателство до края на годината държавите-членки да отчетат напредъка в прилагането на глави 23 и 24 и Сърбия да получи съгласие за отваряне на нови преговорни глави.

Френският дипломат е подчертал, че позицията на Франция е ясна – пълноправно членство за кандидатите, които провеждат необходимите реформи. Той представи общите идеи за възможните промени, които следва да бъдат съгласувани в рамките на ЕС.

Франция вижда в Сърбия сериозен кандидат за присъединяване, който провежда ключови реформи в областта на икономиката и върховенството на закона. За Франция е важно да чуе вижданията на Сърбия по отношение на настоящата методология.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама