Готови ли са избирателните секции за балотажа?

18:50, 02 ное 19 25 2668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В неделя, в 105 общини ще гласуват за кмет на община, а 441 кметства ще трябва да избират кмет на кметство за втори път.

Жителите на 18 областни града, също трябва да гласуват, за да изберат кой да ги управлява през следващите 4 години. Готови ли са обаче избирателните секции за балотажа утре?

В общините, кметствата и районите с насрочени балотажи, секционните комисии вече получиха изборните книжа, а до утре секциите остават запечатани под полицейска охрана.

Ден за размисъл преди балотажа на местните избори

И в деня за размисъл председателите и членовете на секционните избирателни комисии имат задължение да приемат бюлетините. „От общината докарват изборните материали, от комисиите ги приемат”, обясни Старши инспектор Ирина Рогева от Пето РУП – София пред Нова телевизия.

„Трябва да приемем бюлетините, да си приготвим, да си проверим кочани, да се подпишем, че сме ги приели”, коментира Изабела Стефанова, член на секционна избирателна комисия

Нужно е и стаите за гласуване да се подготвят за утрешния ден. „Трябва да сложим там белия чаршаф, където да не се вижда кой влиза, какво се случва вътре, да подпишем всички лепенки, да залепим прозорците, вратата, ключалката, да залепим урната, всички трябва да се подпишем”, допълни Стефанова.

Целият процес е под контрола на един или двама полицаи, а целта е опазване на обществения ред и недопускане на нарушения на изборния процес. След като полицаите са се уверили, че подготовката за изборния ден е приключила, стаите за гласуване се запечатват.

„След като комисиите запечатат съответните изборни места, ние ги приемаме под охрана до 3-ти в 7 часа сутринта”, обясни още старши инспектор Рогева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама