Астронавти ще пекат бисквити в космоса с помощта на „космическа фурна”

21:50, 02 ное 19 / Любопитно 25 2581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпратиха фурна и специални съставки за шоколадови бисквити на Международната космическа станция /МКС/, това съобщи Би Би Си.

Товарът се транспортира с ракетата Northrop Grumman Antares. Товарен кораб, съдържащ специално проектираната "космическа фурна" и съставките за печене, излетя от американския щат Вирджиния днес.

Астронавтите трябва да тестват какво влияние имат високата топлина и нулевата гравитация върху формата и консистенцията на шоколадови бисквитки. Експериментът се отбелязва като първия случай на печене в космоса.

Хотелската верига DoubleTree на Hilton, която предостави тестото, заяви, че "забележителният експеримент с микрогравитация" има за цел да направи дългото космическо пътуване "по-уютно".

Капсулата Cygnus също беше заредена с друго необичайно оборудване, включително части за спортни автомобили и жилетка за защита от радиация.

Астронавтите от МКС ще изпробват жилетката за безопасност, за да преценят нейния комфорт, а италианският автомобилен производител Lamborghini изпрати проби от въглеродни влакна, използвани в спортните им автомобили, за да проучи ефектите от прякото космическо излагане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама