Радев за думите на Макрон: Българските граждани са граждани на обединена Европа

10:43, 03 ное 19 / Политика 25 2508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Няма български мигранти. Нека да е ясно, че България, за разлика от други страни, е член на ЕС и българските граждани са граждани на обединена Европа. Свободата на движение е тяхно право", каза президентът Румен Радев попитан как ще коментира думите на президента на Франция Еманюел Макрон, че предпочита африкански мигранти пред български.

"Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически пиар предизборно от която и да е страна", каза още държавният глава, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Макрон: Предпочитам легалните мигранти от Африка пред нелегалните български банди

"Имал съм много разговори с президента Макрон, обсъждали сме различни теми, но той съвсем ясно и отчетливо заяви амбициите си за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене. Това остава съмнение за чертаене на нови разделителни линии", допълни Радев.

Каракачанов и Джамбазки осъдиха изказването на Макрон за "българските банди"

"В европейската политика е недопустимо да се лепят национални етикети. От друга страна подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални реакции. Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество. И ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този", категоричен е Радев.

Борисов: Макрон ме увери, че никога не е критикувал български граждани или институции

"За нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически за нас въпроси - какъвто е пакета Мобилност, Шенген", допълни той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама