Борис Джонсън се извини за отсрочката по сагата Brexit

14:00, 03 ное 19 / Свят 25 1571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън се извини на депутатите от Консервативната партия за това, че не успя да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври.

Лондон получи поредна отсрочка за Brexit, а по думите на министър-председателя това е „дълбоко разочарование”. За него отлагането е „болезнено”, защото вкарва страната в несигурно положение, пише "Гардиън".

Дори преди да стане премиер, Джонсън няколкократно заявяваше, че Обединеното кралство ще се раздели с Евросъюза в края на миналия месец. Именно това предизвика неговото изказване, че предпочита да е „мъртъв в канавка” отколкото да отложи напускането.

„Трябва да се захванем и да приключим с Brexit. Разликата между това правителство и останалите партии е, че само това правителство предлага готова сделка, която да бъде одобрена в средата на декември, ако спечелим мнозинство (предстоят предсрочни парламентарни избори на 16 декември) и това е едно голямо „ако”, заяви Джонсън пред „Скай”.

Бившият кмет на Лондон смята, че отлагането е болезнено не само за неговото его, но и за бизнеса и семействата, които не знаят кога ще се случи брекзит. Освен това е на мнение, че втори референдум, какъвто опозицията от Лейбъристката партия предлага, само ще продължи сагата.

Също така Джонсън обясни, че американският президент Доналд Тръмп не е бил прав в изказването си, че сегашната сделка между Лондон  и Брюксел ще навреди на отношенията между Лондон и Вашингтон.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама