''Галъп'': Първи хипотези относно структурата на вота в София

14:17, 04 ное 19 25 1898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На база екзит пол, възложен и финансиран от „Нова“, БНТ, БНР и проведен от „Галъп интернешънъл“ с подкрепата на „Инвестор“

Двете кандидатки са успели да постигнат почти идентична демографска структура на вота си.

Това се дължи на факта, че вотът за ГЕРБ поначало е идентичен с профила на „средния“ българин, а вотът за Манолова за втория тур наистина е заприличал на „общ фронт“, т.е. също е представителен за „средния“ софиянец.

Първи данни: Кои кметове победиха

Основната и единствена разлика между вотовете за Фандъкова и Манолова е по отношение на партийната подкрепа. За да се отчетат тези специфики, „Галъп интернешънъл“ вложи индикатор от типа „Ако изборите за Народно събрание бяха днес“, за да се види как гласуват основните партийни електорати. Заедно с него действат и традиционните индикатори „За кой кандидат за кмет гласувахте на първия тур“ и „За коя листа гласувахте на първия тур“. Анализът на тези данни в съвкупност позволява няколко първи хипотези.

80% от вота за Фандъкова идва от партийни привърженици на ГЕРБ. Други около 10% идват от ДБ. Останалите са от различни други формации.

При Манолова пък само половината вот на този тур идва от хора от БСП. 16% са от ДБ, а една десета са привърженици на новия проект на Слави Трифонов. Останалите са от различни други формации.

А как по-точно гласуваха самите привърженици на партии? В общи линии, всички, без ГЕРБ и ДПС (които са малко в София, за да се правят крайни изводи), са подкрепили по-скоро Манолова. Най-малка е преднината на Манолова (но все пак я има) при привържениците на ДБ.

Изводите се потвърждават и от кросовете по гласуване за листи от първия тур, както и от кросовете според гласуване за кандидати на първия тур: всички основни електорати в различна степен са подкрепили по-скоро Манолова. Това е особено отчетливо при електората на Борис Бонев – той е гласувал в съотношение повече от две към едно в полза на Манолова. Около една четвърт са отишли при „Не подкрепям никого“. „Квадратчето“ е често предпочитано и при електората на Борислав Игнатов.

А колко хора от тези електорати излязоха всъщност? По първи изчисления, около 40 хиляди привърженици на Игнатов са излезли сега, при около 55 хиляди на първия тур. Активността на тези гласоподаватели не е малка и вероятно се дължи и на успешното участие на кандидати на „Демократична България“ в избора за районни кметове.

30 хиляди привърженици на Бонев са излезли сега, при около близо 50 хиляди на първия тур.

Излезли са около половината от привържениците на Джамбазки. Малко повече от половината от тях са подкрепили Мая Манолова, а около една трета – Йорданка Фандъкова.

Каква е ситуацията при етносите? Ромите и на втория тур подкрепиха предимно Фандъкова в съотношение две към едно. Трябва да се има предвид обаче, че теглото на ромите в извадките на екзит пол е по-малко. Последното в особена степен важи за самоопределящите се като турци в София.

 

В таблицата може да видите електоралните профили на отделните кандидати за кмет.

Вертикален профил – Структура на електоратите на основните кандидати за кмет – сборовете по вертикали дават 100%.

Хоризонтален профил – Структура на групи гласоподаватели според вота за кмет – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.

Възможни са минимални отклонения заради закръглявания.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама