Вучич, Заев и Рама за „Малкия Шенген“

16:10, 04 ное 19 / Свят 25 1818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският президент Александър Вучич проведе днес телефонен разговор с премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама за предстоящата среща в Охрид, на която ще продължат разговорите за създаване на така наречения „Малък Шенген“.

Вучич публикува в профила си в Инстаграм своя снимка на бюрото си до телефона и многобройни документи, както и снимка със своите сътрудници, със съобщението "отличен конферентен разговор с Рама и Заев преди важната среща на върха в Охрид на 9 ноември”.

Миналия месец в Нови Сад бе приета декларация, с която се договаря разговорите за премахването на бариерите пред свободния поток на стоки, услуги, капитали и хора да продължат в Охрид, където се очаква да бъдат представени конкретни мерки.

Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския икономически съюз

Телефонният разговор с премиера Зоран Заев и Еди Рама последва малко след разговорите, които той проведе днес в Белград със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ Матю Палмър. На съвместна пресконференция Вучич заяви, че Сърбия "се ангажира да си сътрудничи със страните от Западните Балкани, както се вижда чрез продължаващите срещи със Северна Македония и Албания, а след това и с всички останали (т.нар."Малък Шенген"). тази седмица в Охрид. Той отправи благодарност към САЩ за подкрепата на идеята.

Зоран Заев: Мечтата за членство в ЕС не е разбита

"Мога открито да кажа, че САЩ подкрепиха тази идея, която се основава на четирите свободи на движение на стоки, хора, услуги и капитали. Очакваме допълнителна подкрепа от Палмър и САЩ като цяло", каза Вучич.

Палмър каза на пресконференция, че основната тема на срещата със сръбския президент е политическата ситуация в региона и косовският въпрос, свързвайки това с "позицията на САЩ, че искат Западните Балкани да имат европейска перспектива".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама