Каракачанов: Макрон дължи извинение на българите

17:50, 04 ное 19 / Политика 25 1692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еманюел Макрон дължи извинение на българския народ, а и на украинския. Това каза пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод интервюто на френския президент пред крайнодясно издание, довело до дипломатическа криза.

Каракачанов и Джамбазки осъдиха изказването на Макрон за "българските банди"

''И на мен ми е важна подкрепата на Макрон, но ми е по-важно достойнството на българския народ'', каза вицепремиерът и изрази несъгласие с негативния образ, който се изгражда на българите по света. Според него не може двойният стандарт на големите спрямо малките да продължава.

Според френския посланик думите на Макрон са били погрешно разбрани

''Няма нарушение нито на ембарго, договор, или международна спогодба при преминаването във въздушното пространство на България на руски военно-транспортни самолети, превозващи ЗРК С 400 към Сърбия'', допълни Красимир Каракачанов и добави, че непозволяване на полета би довело до дипломатически скандал с Русия.

МВнР: Руските военни самолети са преминали през България след разрешение

Министърът на отбраната коментира още, че България не е нарушила нито една международна спогодба, нито един международен договор. ''България можеше да направи друго – апропо, можеше да поиска тези самолети да се приземят на едно българско летище… Това беше като опция, но не смятам, че беше необходима. Друг политически ход е. Утре ние ще се наложи да прелетим над трета държава, както летим към Афганистан, и когато ти не си нарушил международните правила, няма основание да не се допусне. Разбира се, нашите партньори в НАТО това не го харесват, но такава е ситуацията'', каза още Красимир Каракачанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама