Какво е това „чудо“ касиране на вота?

11:34, 05 ное 19 25 3659 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

В деня на балотажа се заговори за касиране на изборите в София. Мая Манолова твърди, че между първи и втори тур са изчезнали 101 хил. души от избирателните списъци. От ЦИК оправдаха разликата с техническа грешка.

Как се стига до касиране на вота и каква е процедурата - питаме бившия конституционен съдия Благовест Пунев. Той определи твърдението на Манолова за изчезналите от избирателните списъци като „много фантастично“.

Право да оспорят законността на парламентарните избори имат кандидатите за депутати, партиите и представляващите инициативни комитети. Споровете решава Конституционният съд, като по закон има срок от 2 месеца. Жалбите трябва да бъдат мотивирани с доказателства. Местните избори се обжалват пред Административния съд.

Касиране на изборите: хипотезите

Ако се окаже, че има невалидни гласове, които извадени от общите променят резултата - тогава изборите могат да се отменят и да се насрочат нови, обясни Благовест Пунев.

Ако опорочените гласове се извадят от общите, но не променят крайния резултат- тогава изборните резултати ще останат в сила, допълни бившият конституционен съдия.

Кой ще плати?

Разходите за второто броене се поемат от оторизирания орган – Общинската избирателна комисия. Тя ще трябва да направи проверка и да прегледа отново подадените гласове, поясни Пунев.

Бившият конституционе съдия си спомня последните два случая на повторно броене на гласове на парламентарни избори. В първия случай- народен представител е имал по-малко бюлетини, отколкото е било отчетено. Така е отпаднал от парламента. Във втория случай - депутат е сменен с друг от същата политическа сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама