Започва разпространението на 50 хил. донорски карти

11:48, 05 ное 19 / Политика 25 1770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започва разпространението на 50 хиляди донорски карти. То е в рамките на започващата национална информационна кампания за донорството и трансплантациите. Донорството е онзи хуманен акт, който по своята същност няма аналог, а трансплантациите са уникално постижение на медицината. Toва каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес, съобщи БТА.

Картите ще се разпространяват чрез БЧК и регионалните здравни инспекции. Ананиев подчерта, че те не са задължителни и нямат юридическа стойност. Волята, изразена в картата, би била ориентир само за близките на приносителя на картата. При настъпване на мозъчна смърт даването на съгласие от страна на близките остава като задължително изискване, въпреки волята, изразена в картата.

Четирима души получиха шанс за живот след трансплантация от донор във Варна

В брошура, прикрепена към картата, подробно е описано какво са донорство, мозъчна смърт, законови изисквания и др.

За трансплантация на някакъв орган към юни 2019 год. чакат 1151 българи, като над 1000 чакат за бъбречна трансплантация. „От началото на годината са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 - от жив донор“, допълни министър Ананиев.

„В рамките на информационната кампания искаме хората да се замислят за ролята на донорството, искаме посланията ни да достигнат до семействата, училищата и университетите“, каза още той.

Инициативата ще продължи до 5 декември, когато ще се направи отчет на кампанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама