Показват Преславското съкровище в София

14:30, 05 ное 19 / Култура и наука 25 752 Topnovini
1

Съкровища от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав ще бъдат показани на изложба в София. Тя ще бъде открита тази вечер в Националния археологически институт с музей при БАН, съобщи Нова телевизия.

Изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав” се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Посетителите ще могат да видят експонатите от 6 ноември до 26 януари.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще открие изложбата от 18.00 часа в НАИМ-БАН, на площад "Атанас Буров" 1.

Основен акцент в изложбата е Преславското съкровище, открито през 1978 г. в местността Кастана, северозападно от външния град на Велики Преслав. През последните две години в рамките на международен научен проект, в който участват НАИМ-БАН, Археологическият музей "Велики Преслав" и Римско-германският централен музей в Майнц, Германия, е направено ново техническо и технологично проучване, както и стилов анализ на съкровището. Почистени са и всички предмети от съкровището.

Ще бъде представено и откритото през 1972 г., в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав, съкровище от 13-и век. Други акценти в изложбата са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика и обработка на камък.

Изложбата е организирана от НАИМ-БАН в партньорство с Археологическия музей "Велики Преслав" и с Националния исторически музей.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 103 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.