Прекомерното стоене пред екрана променя мозъка на децата

22:00, 05 ное 19 25 1578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново проучване обаче показа, че тези екраните на нашите смарт телефони, компютри и таблети причиняват структурни различия в съзнанието на децата в предучилищна възраст, особено в части, които са свързани с езикови и други умения за ограмотяване, пише БГНЕС.

Според статия на Science Daily при проучване са били направени ЯМР-сканирания на 47 здрави деца на възраст между 3 и 5 години. Макар при проучването да не се е установило точно как времето пред екрана е променило мозъка им, то показва, че има влияние върху умения като тяхната скорост на обработка на информация от мозъка им. Проучването показа, че децата, които имат повече екранно време, имат по-ниска структурна цялост в областта на мозъка, поддържаща езика, както и образността и изпълнителни функции, които отчитат психичния контрол и саморегулация.

Въпреки че все още не може да се определи дали екранното време причинява структурни промени или предполага дългосрочни рискове за невроразвитие, тези констатации налагат допълнително проучване, за да се разбере какво означават и как да се определят подходящи ограничения за използването на технологиите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама