94% от институциите за деца са закрити

10:05, 06 ное 19 25 1678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"В момента 94% от всички институции за деца са закрити", каза заместник -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на пресконференция преди откриването на форум за деинституционализацията на грижата за деца в НДК. В конференцията ще участват над 320 участници от 31 страни.

Русинова припомни, че през 2010 г. беше приета Националната стратегия "Визия за деинституционализацията на децата в България", която очерта най-мащабната реформа в социална сфера. Стратегията поставя фокус върху закриването на всички институции за деца в страната до 2025 г.

Русинова посочи, че е важно, че за този период е даден различен шанс за живот на 7600 деца. Тя припомни, че бяха създадени малки семейни къщички от резидентен тип, които се намират в жилищен квартал, близо са до училища, до болници. "Децата могат да играят със свои връстници, да са част от общността. Променихме живота на над 14 000 деца в България", заяви Русинова, цитирана от БТА. Преди приемането на стратегическия документ, 7 587 деца са били настанени в 137 специализирани институции.

В момента на територията на страната съществуват 21 специализирани институции за деца, в които се отглеждат 495 деца и младежи. Останалите 21 институции ще бъдат закрити до края на 2021 г., а децата и младежите- изведени в нови социални услуги. Институциите от стар тип за деца и младежи с увреждания вече не функционират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама