Петър Бунев: Реформите в Холдинг БДЖ няма да засегнат служителите

17:35, 06 ное 19 25 1900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''До края на следващата година ще стане ясно бъдещето по отношение на структурата на Холдинг "Български държавни железници" (БДЖ)'', това заяви по време на изслушване пред депутатите в ресорната комисия транспортният министър Росен Желязков, съобщи БГНЕС.

Планира се двете дъщерни дружества „Товарни превози“ и „Пътнически превози“ да бъдат преструктурирани в публични предприятия със Съвет на директорите от 5 души и изпълнителен директор. Компаниите ще бъдат под директния надзор на принципала – Министерството на транспорта.

Росен Желязков: Модернизацията на БДЖ трябва да приключи до 2024 г.

Председателят на синдикатите на железничарите към КНСБ Петър Бунев коментира, че са запознати с готвените реформи.

„Това, което знаем е, че дъщерните дружества ще се преобразуват в Дружества с ограничена отговорност. В момента Холдингът е една корекция. Още когато министър Желязков пое поста заяви, че това е излишна паразитна структура, междинно звено между министерството и дружествата. След реформите те ще са на пряко подчинение на министъра“, обясни Бунев.

Реформата няма да окаже влияние на служителите и няма да се стига до съкращения, заяви още той. Проблеми с реформата в холдинга няма, по-големият проблем за сектора продължава да бъде подвижният парк и недостигът на локомотиви.

„Няма какво да се крием, знаем липсата на вагони и локомотиви. Видна е лошата услуга, продължаваме да се надяваме, че в бъдеще ще се подобри“, каза той.

Надеждата според Бунев е в пуснатата вече поръчка за нови вагони и локомотиви. „До светлото бъдеще ще кърпим сегашния парк и хората ще продължават да плюят по имиджа на БДЖ. Вижте какво се получава – купуваме билети за първа класа, а пътуваме прави, тръгваме и не можем да стигнем. Който каже, че това може да се оправи с магическа пръчка – няма да стане“, отбеляза Бунев. 

Бунев коментира и няколко авангардни идеи да се заменят влаковете с автобуси, както и да се закрие теснолинейката Септември - Добринище. Според него нито една от тези мерки няма да доведе до желания ефект.

„Това е несериозно. Имаше и идея да се пуснат автобуси по линии, не е рентабилно да се поддържа пътна и железопътна линия едновременно. Няма да бъде закрита и теснолинейката. И те много добре го знаят. Влакчето е в толкова трудно достъпен район. Лятото може да се закрие, но зимата с дълбоките снегове няма как да се качи автобус. И друг път сме имали проблеми при поледица, автогарите казват отменяме курсове, но влакът спасява положението. Прекалено несериозно е да закрием линия с толкова годишна история“, категоричен е председателят на синдикатите на железничарите към КНСБ. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама